Γ. Σταθάκης: Με τροπολογία η ακύρωση των προστίμων στους πυροπαθείς στο Μάτι

Γ. Σταθάκης: Με τροπολογία η ακύρωση των προστίμων στους πυροπαθείς στο Μάτι

Στην ακύρωση των προστίμων που επιβλήθηκαν σε κατοίκους στο Μάτι για πολεοδομικές παραβάσεις προχωρά το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όπως δήλωσε μιλώντας στην ΕΡΤ ο Γιώργος Σταθάκης. 

Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής», οι αρμόδιες υπηρεσίες της Πολεοδομίας πραγματοποιούν ελέγχους και καταλογίζουν εφάπαξ ποσά εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ σε δεκάδες πυρόπληκτους στο Μάτι που επλήγησαν από τις καταστροφικές φωτιές τον περασμένο Ιούνιο. 

Τα ποσά -που αφορούν περίπου 70 σπίτια- σε κάποιες περιπτώσεις είναι κοντά στις 150.000, σε άλλες κοντά στις 250.000, ενώ, σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων, υπάρχουν και πρόστιμα που ξεπερνούν τις 400.000 ευρώ.

Σε τμήμα της περιοχής υπήρχε ρέμα, σύμφωνα με τους πολεοδόμους, που επιβάλουν πρόστιμα στους ιδιοκτήτες των σπιτιών, ανάλογα με το πόσο απέχουν από την κοίτη του ρέματος. Από την πλευρά τους, οι κάτοικοι υποστηρίζουν ότι επισήμως δεν υπάρχει ρέμα, αφού ουδέποτε οριοθετήθηκε και προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη».

Παράλληλα, όπως κατήγγειλε στα Παραπολιτικά 90,1 ο Χρήστος Αναγνώστου, μηχανικός και μέλος της συντονιστικής επιτροπής κατοίκων στο Μάτι, το πρώτο πρόστιμο από την πολεοδομία σε ιδιοκτήτη σπιτιού στην περιοχή όπου υπήρχε ρέμα στο Μάτι Αττικής επιβλήθηκε μόλις 15 ημέρες μετά την φονική πυρκαγιά με τους 100 νεκρούς.

Ο ίδιος ανέφερε πως η πολεοδομία δεν έχει βγάλει ούτε μία άδεια ανακατασκευής, ενώ έκανε λόγο επίσης για απουσία κεντρικής διαχείρισης στις δωρεές που θέλουν να δώσουν ιδιώτες στους πληγέντες στο Μάτι.