Γαλλία: Περιορίστηκε η εξάπλωση της πυρκαγιάς στη περιοχή Τζιροντί

Γαλλία: Περιορίστηκε η εξάπλωση της πυρκαγιάς στη περιοχή Τζιροντί

Οι πυροσβέστες κατάφεραν να περιορίσουν την εξάπλωση μιας πυρκαγιάς στη νοτιοδυτική Γαλλία, επιτρέποντας στις αρχές να ανοίξουν εκ νέου ένα τμήμα του αυτοκινητόδρομου στην κυκλοφορία ενόψει ενός πολυάσχολου ταξιδιωτικού Σαββατοκύριακου.

«Η πυρκαγιά δεν προχώρησε χάρη στα σημαντικά μέσα που χρησιμοποιήθηκαν», είπε ο τοπικός νομάρχης σε tweet το Σάββατο.

Ενισχύσεις από όλη την Ευρώπη βοήθησαν τους πυροσβέστες να αντιμετωπίσουν την πυρκαγιά που καταστρέφει δάση στην περιοχή Τζιροντί της Γαλλίας από την Τρίτη και ανάγκασε 10.000 ανθρώπους να εκκενώσουν τα σπίτια τους. Η φωτιά είχει αναζωπυρωθεί από τον άνεμο και οι θερμοκρασίες  έφτασαν έως και 40 βαθμούς Κελσίου τις τελευταίες ημέρες.

Η νοτιοδυτική Γαλλία είχε ήδη πληγεί από πυρκαγιές τον Ιούλιο που κατέστρεψαν χιλιάδες στρέμματα δάσους και ανάγκασαν προσωρινά σχεδόν 40.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Οι διαδοχικοί καύσωνες έχουν πυροδοτήσει πυρκαγιές σε όλη την Ευρώπη αυτό το καλοκαίρι, στρέφοντας τα φώτα της δημοσιότητας στους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής.

Καταιγίδες αναμένεται να σαρώσουν τη Γαλλία το βράδυ του Σαββάτου, μειώνοντας τη θερμοκρασία.

Πολλές χιλιάδες στρέμματα έχουν τυλιχτεί στις φλόγες μέχρι στιγμής στη Γαλλία φέτος,  συγκεκριμένα έξι φορές  περισσότερο από τον μέσο όρο ολόκληρου του έτους για την περίοδο 2006-2021, σύμφωνα με στοιχεία από το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών για τις Πυρκαγιές των Δασών.