Γάλλος ΥΠΕΞ για B. Johnson: Η Βρετανία διόρισε έναν ψεύτη που έχει την πλάτη στον τοίχο

Γάλλος ΥΠΕΞ για B. Johnson: Η Βρετανία διόρισε έναν ψεύτη που έχει την πλάτη στον τοίχο

Με τον Boris Johnson, η Βρετανία διόρισε ως νέο υπουργό Εξωτερικών της έναν ψεύτη με την πλάτη στον τοίχο, σε μια εποχή όπου ήταν απαραίτητος κάποιος αξιόπιστος, δήλωσε ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Jean-Marc Ayrault, σύμφωνα με το Reuters.

«Δεν είμαι καθόλου ανήσυχος για τον Boris Johnson, αλλά ... κατά τη διάρκεια της εκστρατείας (για το Brexit) είπε πολλά ψέματα στο βρετανικό λαό και τώρα έχει την πλάτη του στον τοίχο», δήλωσε ο JM Ayrault στo ραδιόφωνο Europe 1.

Ο Boris Johnson δεν θα είναι υπεύθυνος για τις συνομιλίες σχετικά με τη διαδικασία εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ, καθώς η Theresa May διόρισε τον David Davis σε ειδικό υπουργικό ρόλο για το σκοπό αυτό.

Ωστόσο, ο γενικά συγκρατημένος πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας JM Ayrault απεύθυνε μια αυστηρή προειδοποίηση στον νέο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Βρετανία.

«(Έχει) την πλάτη του στον τοίχο για να υπερασπιστεί τη χώρα του, αλλά ακόμα και με την πλάτη στον τοίχο η σχέση (της Βρετανίας) με την Ευρώπη θα πρέπει να καταστεί σαφής», είπε ο κ. Ayrault.

«Χρειάζομαι έναν εταίρο με τον οποίο να μπορώ να διαπραγματευτώ και ο οποίος να είναι ξεκάθαρος, αξιόπιστος και άξιος εμπιστοσύνης», πρόσθεσε.

«Δεν μπορούμε να αφήσουμε αυτή την ασαφή, θολή κατάσταση να συνεχιστεί... δεν είναι προς το συμφέρον ούτε των ίδιων των Βρετανών».

Η Γαλλία και οι άλλοι εταίροι της ΕΕ προέτρεψαν τη Βρετανία να κινήσει γρήγορα τη διαδικασία εξόδου από την Ένωση έτσι ώστε να ξεκινήσει μια διετής περίοδος συνομιλιών σχετικά με τους εμπορικούς όρους και άλλους δεσμούς. Η Theresa May έχει δηλώσει ότι δεν σκοπεύει να το κάνει αυτό μέχρι το τέλος τους έτους.