Γάλλος ΥΠΕΞ: Ο V. Putin θα βρισκόταν σε δύσκολη θέση αν πήγαινε στο Παρίσι για να μιλήσει για τη Συρία

Γάλλος ΥΠΕΞ: Ο V. Putin θα βρισκόταν σε δύσκολη θέση αν πήγαινε στο Παρίσι για να μιλήσει για τη Συρία

Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin «αρνήθηκε να έρθει να μιλήσει για τη Συρία» στο Παρίσι, διότι αυτό «θα του ήταν πολύ δυσάρεστο» την ώρα που οι ρωσικοί βομβαρδισμοί στο Χαλέπι εντείνονται, εκτίμησε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Jean-Marc Ayrault. 

«Ο Vladimir Putin αρνήθηκε να έρθει να μιλήσει για τη Συρία, αυτό πρέπει να κρατήσουμε. Και αυτό με λυπεί», δήλωσε ο Ayrault μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1, μία ημέρα μετά την ανακοίνωση του Κρεμλίνου σχετικά με την ακύρωση της επίσκεψης του Putin στο Παρίσι, που ήταν προγραμματισμένη για τις 19 Οκτωβρίου.

Η γαλλική προεδρία είχε κάνει γνωστό ότι μια συνάντηση εργασίας θα ήταν δυνατή με την προϋπόθεση ότι θα ήταν αφιερωμένη μόνο τη Συρία.

Αρχικά ο Ρώσος πρόεδρος αναμενόταν να έρθει στο Παρίσι για να εγκαινιάσει με τον Γάλλο ομόλογό του Francois Hollande μια έκθεση που διοργανώνει το Ίδρυμα Louis Vuitton για τη συλλογή του Ρώσου συλλέκτη Σεργκέι Σοτσούκιν, καθώς και τον νέο ρωσικό ορθόδοξο καθεδρικό ναό στο κέντρο του Παρισιού.

«Θα ήταν εντελώς σουρεαλιστικό», εκτίμησε ο Ayrault με δεδομένη την κατάσταση στη Συρία.

«Στην πραγματικότητα ο Putin ενίσχυσε τους βομβαρδισμούς στο Χαλέπι, οπότε φαντάζομαι ότι θα βρισκόταν σε δύσκολη θέση αν ερχόταν στο Παρίσι για να μιλήσει για τη Συρία», πρόσθεσε ο Γάλλος υπουργός, ο οποίος εκτίμησε ότι η Μόσχα βρίσκεται «σε μια κατάσταση απομόνωσης» στη διεθνή σκηνή.

Ερωτηθείς για την προτροπή του Βρετανού ομολόγου του Boris Johnson προς τους Βρετανούς να διαδηλώσουν μπροστά από τη ρωσική πρεσβεία, ο Ayrault διερωτήθηκε: «αυτός είναι ο ρόλος ενός υπουργού Εξωτερικών, να διοργανώνει διαδηλώσεις;».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ