Γενική απεργία στη Βενεζουέλα

Γενική απεργία στη Βενεζουέλα

Σε γενική απεργία καλεί σήμερα τους εργαζόμενους στη Βενεζουέλα η αντιπολίτευση, κάνοντας λόγο για «ώρα μηδέν». Στόχος της είναι να παραλύσει τη χώρα και να επιβάλει το αίτημα για πρόωρη διεξαγωγή προεδρικών εκλογών και την ακύρωση του επικείμενου δημοψηφίσματος της 30ής Ιουλίου για τη δημιουργία ενός νέου σώματος με υπερεξουσίες, το οποίο θα κληθεί να αναθεωρήσει ριζικά το σύνταγμα.

«Δεν έχω αμφιβολία ότι οι Βενεζουελάνοι θα παραλύσουν τη χώρα επαναστατώντας», δήλωσε βουλευτής της αντιπολίτευσης, η οποία αντιμετωπίζει τη σημερινή απεργία ως κλιμάκωση του κινήματος πολιτικής ανυπακοής σε βάρος του προέδρου Nicolas Maduro, με τελικό στόχο τον τερματισμό της αποκαλούμενης σοσιαλιστικής «Μπολιβαριανής Δημοκρατίας». «Η δικτατορία επιδιώκει να επιβάλλει βιαίως μια παράνομη Συνταγματική Συνέλευση, ώστε να παραμείνει στην εξουσία», πρόσθεσε ο Juan Requesens.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση δηλώνει βέβαιη ότι η απεργία θα αποτύχει. «Οι περισσότεροι πολίτες θα πάνε στις δουλειές τους», δήλωσε ο γιος του προέδρου, το όνομα του οποίου είναι επίσης Nicolas Maduro. 

Σε κάθε περίπτωση, καθώς η αντιπολίτευση καλεί τους πολίτες να συμμετέχουν σε διαδηλώσεις και να στήσουν οδοφράγματα, δεν αποκλείεται σήμερα να υπάρξει νέος γύρος βίαιων επεισοδίων. Ενδεχομένως δε και νέα θύματα, που θα αυξήσουν τον αριθμό των νεκρών από τις ταραχές, ο οποίος επισήμως έχει φτάσει τους 96 από τον περασμένο Απρίλιο.

Photo by Carlos Becerra/Anadolu Agency/Getty Images/ Ideal Image

Διαβάστε Περισσότερα

Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για το Λέμφωμα

#LightItGreen: Στα «πράσινα» τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας, στο «φως» η Ομόνοια