Γερμανία: Aναποφάσιστοι το 41% των πολιτών στο Βερολίνο, ενόψει των τοπικών εκλογών της Κυριακής

Γερμανία: Aναποφάσιστοι το 41% των πολιτών στο Βερολίνο, ενόψει των τοπικών εκλογών της Κυριακής

Το 41% των Βερολινέζων δεν έχει ακόμα αποφασίσει τι θα ψηφίσει την Κυριακή για την τοπική Γερουσία ή αν θα πάει καν να ψηφίσει, σύμφωνα με το πολιτικό βαρόμετρο του δεύτερου γερμανικού ραδιοτηλεοπτικού δικτύου ZDF.

Πάντως πρώτος στις προτιμήσεις του 59% των αποφασισμένων έρχεται ο νυν δήμαρχος της πόλης Μίχαελ Μίλερ (SPD), ο οποίος είναι και ο επικεφαλής της Γερουσίας του Βερολίνου και της τοπικής κυβέρνησης, με 53%, ενώ δεύτερος ο Φρανκ Χένκελ (CDU) με 17%.

Από το 59% των αποφασισμένων, το 23% δηλώνει ότι θα ψηφίσει το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (SPD), ενώ θα αναδείκνυε δεύτερο το χριστιανοδημοκρατικό κόμμα (CDU) της καγκελαρίου Μέρκελ με 18%. Aκολουθούν οι Πράσινοι (Die Grunen) με 15%, η Αριστερά (Die Llinke) με 14,5%, ενώ το ακροδεξιό-λαϊκιστικό Κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) έπεται με 14%. To φιλελεύθερο κόμμα (FDP) μπορεί να υπολογίζει στην είσοδό του στην Γερουσία του Βερολίνου αυτή τη φορά, αφού το ποσοστό του, σύμφωνα με την δημοσκόπηση, θα ανέλθει σε 6,5%, σε αντίθεση με το κόμμα των Πειρατών το οποίο είναι κάτω από 3% και δεν έχει ελπίδες (το όριο είναι 5%).

Στις εκλογές του 2011 είχαν λάβει: το SPD 28,3%, το CDU 23,3%, οι Πράσινοι 17,6%, η Αριστερά 11,7%, οι Πειρατές 8,9% και οι Φιλελεύθεροι 1,8%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά δεν θα ήταν δυνατή πλέον η συγκυβέρνηση σοσιαλδημοκατών-χριστιανοδημοκρατών υπό τον Μίχαελ Μίλερ (SPD). Η συγκρότηση ενός κοκκινο-κοκκινο-πράσινου συνασπισμού (σοσιαλδημοκρατών, Αριστερών και Πρασίνων) θεωρείται το πλέον πιθανό τρικομματικό κυβερνητικό σχήμα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ