Γερμανία: Απορρίφθηκε η προσφυγή για την απαγόρευση του ακροδεξιού κόμματος NPD

Γερμανία: Απορρίφθηκε η προσφυγή για την απαγόρευση του ακροδεξιού κόμματος NPD

Απορριπτική ήταν η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας στην προσπάθεια 16 ομόσπονδων κρατιδίων της χώρας για την απαγόρευση του ακροδεξιού Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος (NPD), μεταδίδει το Reuters.

Το NPD περιγράφεται από την Υπηρεσία Πληροφοριών της Γερμανίας ως «ρατσιστικό» και «αντισημιτικό», εντούτοις το Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι είναι πολύ αδύναμο και ανίσχυρο για να αποτελεί απειλή.

Ο πρόεδρος του Δικαστηρίου, Andreas Vosskuhle, στην απόφασή του, η οποία ανακοινώθηκε εν μέσω ανησυχιών για την αυξανόμενη στήριξη προς τις ακροδεξιές οργανώσεις, ως απόρροια του μεταναστευτικού, τόνισε ότι το κόμμα είναι αντισυνταγματικό από τη φύση του.

«Το NPD έχει αντισυνταγματικούς στόχους, αλλά από τη στιγμή υπάρχει ένας ανεπαρκής όγκος αποδείξεων, οι οποίες καθιστούν πιθανό ότι η συμπεριφορά του θα οδηγήσει στην επιτυχή κατάληξη», εξήγησε ο Andreas Vosskuhle.

Τα ομόσπονδα κρατίδια άρχισαν τη διερεύνηση της πιθανότητας νομικής απαγόρευσης, ύστερα από την τυχαία εξάρθρωση της οργάνωσης NSU το 2011, την οποία βαραίνουν κατηγορίες για τη δολοφονία 9 αστυνομικών και μιας γυναίκας αστυνομικού στο διάστημα 2000-2007.

Διαβάστε ακόμα: - Διχάζει τον νομικό και πολιτικό κόσμο της Γερμανίας η απαγόρευση ή μη του νεοναζιστικού κόμματος (NPD)