Γερμανία: Η εισροή των προσφύγων μπορεί να έχει κόστος 21 δισ. ευρώ για τη χώρα φέτος

Γερμανία: Η εισροή των προσφύγων μπορεί να έχει κόστος 21 δισ. ευρώ για τη χώρα φέτος

Η Γερμανία θα αντιμετωπίσει κόστη 21 δισεκατομμυρίων ευρώ και πλέον για να προσφέρει στέγη, τροφή και παιδεία στους εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες, σύμφωνα με υπολογισμούς που έδωσε σήμερα το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών (Institut fur Wirtschaftsforschung, Ifo) του Μονάχου.

Η νέα αυτή εκτίμηση, η οποία βασίζεται στην υπόθεση ότι θα ζητήσουν άσυλο 1,1 εκατομμύριο άνθρωποι στη Γερμανία το 2015, κάνει λόγο για ένα υπερδιπλάσιο ποσό από την προηγούμενη πρόβλεψη, στα τέλη του Σεπτεμβρίου, που εκτιμούσε τα κόστη σε 10 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η προηγούμενη εκτίμηση βασιζόταν στην υπόθεση περί 800.000 αφίξεων και δεν συμπεριλάμβανε τα κόστη που σχετίζονται με την παιδεία και την κατάρτιση, τα οποία, σύμφωνα με το Ifo, είναι απολύτως απαραίτητα ώστε να εξασφαλιστεί πως οι πρόσφυγες, πολλοί εκ των οποίων εγκαταλείπουν εμπόλεμες χώρες της Μέσης Ανατολής, θα ενσωματωθούν επιτυχώς.

«Η κατάρτιση και η πρόσβαση στην αγορά εργασίας είναι το κλειδί όσον αφορά τόσο τα κόστη, όσο και την ενσωμάτωση», σχολίασε ο Γκάμπριελ Φέλμπερμαϊρ του Ifo σε σχετική ανακοίνωση του ινστιτούτου.

Η γερμανική κυβέρνηση δεν έχει δώσει στη δημοσιότητα κάποια επίσημη εκτίμηση για το πόσο θα κοστίσει η τεράστια εισροή των προσφύγων φέτος, διαβεβαιώνει πάντως ότι έχει αυξήσει τη χρηματοδότηση προς τα 16 ομόσπονδα κρατίδια για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών κατά 4 δισεκατομμύρια ευρώ.

Το 2016 τα ομόσπονδα κρατίδια και οι δήμοι της Γερμανίας έχουν εκτιμήσει πως θα αντιμετωπίσουν κόστη ύψους έως και 16 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει δηλώσει πως η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα διαθέσει περίπου 8 δισεκατομμύρια ευρώ για να προσφέρει στέγη και να εγγυηθεί την ενσωμάτωση των αιτούντων άσυλο.

Το Ifo εξάλλου επανέλαβε την πρότασή του να υπάρξει ευέλικτη εφαρμογή των κανόνων για τον κατώτερο μισθό στη Γερμανία, σημειώνοντας πως η πλειονότητα των γερμανικών επιχειρήσεων θεωρούν το κατώτερο όριο αμοιβής των 8,50 ευρώ την ώρα πρόσκομμα για την πρόσληψη και την απασχόληση προσφύγων.

Ορισμένα από τα μέλη των συντηρητικών της καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ έχουν επίσης καλέσει να υπάρξει ευελιξία στην εφαρμογή των κανόνων για τον κατώτερο μισθό. Όμως το κόμμα που αποτελεί τον ήσσονα εταίρο στον «μεγάλο συνασπισμό», οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD), αποκλείουν κάθε ενδεχόμενο να υποσκελιστεί μια από τις σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις που προώθησαν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ