Γερμανία: Μηνύσεις κατά πολιτικού του AfD για υποκίνηση μίσους

Γερμανία: Μηνύσεις κατά πολιτικού του AfD για υποκίνηση μίσους

Μια υποτιμητική τοποθέτηση της πολιτικού της AfD Beatrix von Storch για τους άνδρες μουσουλμανικής καταγωγής προκάλεσε πολιτικές και νομικές αντιπαραθέσεις σχετικά με τα μηνύματα μίσους που δημοσιεύονται στο διαδίκτυο. Στην Εισαγγελία της Κολωνίας κατατέθηκαν εκατοντάδες μηνύσεις κατά της Storch με την κατηγορία της υποκίνησης μίσους- μεταξύ άλλων και από την αστυνομία της Κολωνίας, η οποία είχε το βράδυ της Πρωτοχρονιάς δημοσιεύσει πληροφορίες και στην αραβική γλώσσα.

Η Storch ρωτούσε μέσω tweet της την αστυνομία εάν με το μήνυμα στα αραβικά ήθελε να «καλοπιάσει» τις «βάρβαρες, μουσουλμανικές ορδές ανδρών βιαστών». Ο λογαριασμός της στο Twitter «μπλοκαρίστηκε» για δώδεκα ώρες από την υπηρεσία.

Ο επικεφαλής της AfD Alexander Gauland έκανε λόγο για «μεθόδους Στάζι» και υποστήριξε ότι το “μπλοκάρισμα” του λογαριασμού είναι συνέπεια του νόμου για τα κοινωνικά δίκτυα (NetzDG) του ομοσπονδιακού Υπουργού Δικαιοσύνης Heiko Maas (SPD), που ισχύει από τις αρχές του χρόνου. Ο Gauland κάλεσε όλους τους χρήστες κοινωνικών δικτύων να συνεχίσουν να δημοσιεύουν «ξανά και ξανά» τα σχόλια που διεγράφησαν.

Η αστυνομία της Κολωνίας είχε κάθε δικαίωμα να καταθέσει μήνυση, δήλωσε στην FAZ η Γ.Γ. του FDP Nicola Beer, κάνοντας λόγο για “ανάρμοστες και απαράδεκτες” τοποθετήσεις της Storch. Επισήμανε δε ότι η Storch μπλοκαρίστηκε βάσει των κανονισμών του Twitter κι ότι ο αποκλεισμός αυτός δεν σχετίζεται με τον νέο νόμο.

Ο πολιτικός των Πρασίνων Konstantin von Notz ανέφερε: «Η ελευθερία της γνώμης είναι σημαντικό αγαθό κι αυτό ισχύει και για την AfD. Εάν όμως ο κύριος Gauland συνδέει την υποκίνηση ρατσιστικού μίσους με τον νέο νόμο, τότε προβαίνει στη διατύπωση θεωριών συνωμοσίας έχοντας πολιτικές σκοπιμότητες».

«Υποκινώντας το μίσος»

-Σε σχόλιό του για το θέμα στην ίδια εφημερίδα με τίτλο «Υποκινώντας το μίσος» ο Daniel Dekes αναφέρει: Οι καλές προθέσεις δεν είναι πάντοτε καλές. Αυτό αφορά σίγουρα ως έναν βαθμό και τον νέο νόμο για τα κοινωνικά δίκτυα. Όμως, όποιος, όπως (τώρα) ο επικεφαλής της AfD Alexander Gauland, μετά τη διαγραφή τοποθετήσεων (του κόμματός του) στο facebook και στο twitter που υποκινούν το μίσος κάνει λόγο για μεθόδους της Στάζι, όχι μόνο αποδεικνύει έλλειμμα ιστορικής γνώσης, αλλά δημιουργεί και μια παραμορφωτική εικόνα του παρόντος.

Στη σημερινή Γερμανία η ελευθερία της γνώμης προστατεύεται ως θεμελιώδες δικαίωμα από το Σύνταγμα, στη Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας με τη λογοκρισία της αυτό δεν ίσχυε. Ωστόσο το δικαίωμα αυτό δεν ισχύει χωρίς περιορισμούς, και ιδίως όχι στις «νέες πλατφόρμες δημόσιας συζήτησης». To να υποχρεούται να λογοδοτεί κανείς για περιεχόμενο που υποκινεί το μίσος ή που συνιστά άλλου είδους αδικοπραξία είναι το λιγότερο που πρέπει να απαιτεί ένα κράτος- για την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων του όσο και του δημοσίου συμφέροντος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ