Γερμανία: Ο πρωθυπουργός της Σαξωνίας κατακρίνει τον ακροδεξιό λαϊκισμό

Γερμανία: Ο πρωθυπουργός της Σαξωνίας κατακρίνει τον ακροδεξιό λαϊκισμό

"Με ντροπή διαπιστώνει κανείς αυτόν τον καιρό ότι εκτοξεύονται λέξεις που θα μπορούσαν να αποτελέσουν το φυτίλι για να ανάψει η φωτιά του μίσους και της βίας", δήλωσε ο χριστιανοδημοκράτης πρωθυπουργός της Σαξονίας στην κεντρική εκδήλωση για την 26η επέτειο της γερμανικής ενοποίησης, η οποία έγινε στη μεγαλοπρεπή όπερα Σέμπερ της Δρέσδης. Χαρακτήρισε αυτές τις συμπεριφορές περιφρονητικές για τον άνθρωπο και αντιπατριωτικές. "Ο επικίνδυνος σπόρος του ακροδεξιού λαϊκισμού δεν επιτρέπεται να φυτρώσει", τόνισε ο Στάνισλαβ Τίλιχ και κάλεσε τους συμπατριώτες του να υπερασπιστούν τη δημοκρατία , την ελευθερία της θρησκευτικής πίστης και την πολυφωνία.

Μερικές εκατοντάδες οπαδών της κίνησης «Πατριώτες Ευρωπαίοι κατά της Ισλαμοποίησης της Δύσης» (Pegida) και του κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) είχαν καθυβρίσει προηγουμένως πολιτικούς -μεταξύ των οποίων την καγκελάριο Μέρκελ και τον πρόεδρο Γκάουκ- κατά την προσέλευσή τους στους εορτασμούς χαρακτηρίζοντάς τους "προδότες της πατρίδας".

Ο Νόρμπερτ Λάμερτ, ο πρόεδρος της Μπούντεσταγκ, ο οποίος εκφώνησε τον πανηγυρικό της ημέρας, κάλεσε τους πολίτες να συνταχθούν με μια Γερμανία ανοικτή και πολυφωνική.

Η καγκελάριος Μέρκελ δήλωσε στο περιθώριο των εκδηλώσεων ότι θα επιθυμούσε να επιλύονται τα προβλήματα με αμοιβαίο σεβασμό, καθώς επίσης και με αποδοχή των διαφορετικών πολιτικών απόψεων. Ανεξαρτήτως αυτού, η μέρα της ενοποίησης παραμένει ένα χαρμόσυνο γεγονός, τόνισε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ