Γερμανία: Οι συντηρητικοί πιέζουν τον W. Schaeuble να αναλάβει πρόεδρος της Βουλής λόγω AfD

Γερμανία: Οι συντηρητικοί πιέζουν τον W. Schaeuble να αναλάβει πρόεδρος της Βουλής λόγω AfD

Ανώτερα στελέχη των συντηρητικών της Γερμανίας (CDU/CSU) άσκησαν πίεση σήμερα, Τρίτη, στον Wolfgang Schaeuble προκειμένου να εγκαταλείψει το υπουργείο Οικονομικών και να αναλάβει επικεφαλής του επόμενου κοινοβουλίου της Γερμανίας, στο οποίο θα συμμετέχει πλέον το ακροδεξιό κόμμα AfD, μετέδωσε το Reuters.

Ο κ. Schaeuble βρίσκεται στο υπουργείο Οικονομικών από το 2009, ωστόσο οι εκλογές της Κυριακής, κατά τις οποίες οι συντηρητικοί της καγκελαρίου Angela Merkel έχασαν μέρος της υποστήριξής τους, δημιούργησαν αμφιβολίες για το αν μπορεί να παραμείνει στη θέση του.

Σύμφωνα με το Reuters, η θέση είναι του ΥΠΟΙΚ είναι «πολυπόθητη», ιδίως από τους φιλελεύθερους του FDP που τάσσονται υπέρ των επιχειρήσεων και επιθυμούν χαμηλή φορολογία, τη στήριξη των οποίων είναι αρκετά πιθανό ότι θα χρειαστεί η Angela Merkel - μαζί με τους Πράσινους - για να σχηματίσει κυβέρνηση..

Επιπλέον, εκτιμάται ότι είναι αρκετά πιθανό να αυξηθούν οι τόνοι στη νέα Βουλή από την εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), το πρώτο ακροδεξιό κόμμα που εισήλθε στο κοινοβούλιο για περισσότερο από μισό αιώνα.

Ειδικότερα, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής των Χριστιανοδημοκρατών της Merkel (CDU) δήλωσε ότι εάν ο W. Schaeuble γίνει πρόεδρος της Βουλής, αυτό θα είναι «πολύ σημαντικό - λόγω του AfD και του κλίματος στο κοινοβούλιο».

Επιπλέον, ο Guenther Oettinger, επίτροπος προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συντηρητικός στην ίδια περιφέρεια με τον Schaeuble, δήλωσε στην εφημερίδα Stuttgarter Zeitung ότι ο υπουργός Οικονομικών συνιστά «ιδανικό» υποψήφιο για τη θέση.

Ο Schaeuble έχει αποφύγει να αναφερθεί στο μέλλον του μετά τις εκλογές, πέρα από  την επιθυμία που εξέφρασε να παραμείνει στην πολιτική.