Γερμανία: Το ΥΠΕΞ κάλεσε τον τούρκο πρέσβη για εξηγήσεις σχετικά με τις συλλήψεις βουλευτών

Γερμανία: Το ΥΠΕΞ κάλεσε τον τούρκο πρέσβη για εξηγήσεις σχετικά με τις συλλήψεις βουλευτών

Photo by REUTERS/Vincent Kessler

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Frank-Walter Steinmeier ζήτησε να κληθεί για εξηγήσεις ο πρεσβευτής της Τουρκίας στο Βερολίνο, μετά τις συλλήψεις βουλευτών του φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP) από τις τουρκικές αρχές, σύμφωνα με το Reuters. 

«Οι συλλήψεις των βουλευτών του κουρδικού HDP (Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών) συνιστούν μια δραστική κλιμάκωση της κατάστασης (στην Τουρκία) στα μάτια του υπουργού Εξωτερικών», ανέφερε ανακοίνωση του υπουργείου.

Το υπουργείο δήλωσε ότι κανείς δεν αμφισβητεί το δικαίωμα της Άγκυρας να αντιδράσει στην αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου, «αλλά αυτό δεν μπορεί να αποτελεί δικαιολογία για φίμωση ή ακόμη και φυλάκιση της αντιπολίτευσης».

Ο γερμανός ΥΠΕΞ επικρίνει την Τουρκία για τις συλλήψεις Κούρδων βουλευτών

Ο Frank-Walter Steinmeier καταδίκασε σήμερα τη βομβιστική επίθεση, με παγιδευμένο αυτοκίνητο, που στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 40 ανθρώπους στη νοτιοανατολική Τουρκία, σημειώνοντας ωστόσο ότι η μάχη των τουρκικών αρχών κατά της τρομοκρατίας δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται για να δικαιολογεί τη φίμωση των πολιτικών αντιπάλων.

"Ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως δικαιολογία για τη φίμωση της πολιτικής αντιπολίτευσης ή ακόμη και τη φυλάκιση" των στελεχών της, είπε ο Steinmeier μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση που είχε στο Βερολίνο με τον βρετανό ομόλογό του, τον Boris Johnson.

Ο γερμανός υπουργός, σημειώνοντας ότι ο ίδιος ανέκαθεν προασπιζόταν την επιθυμία της Τουρκίας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, υπογράμμισε ότι η τουρκική κυβέρνηση θα πρέπει να ξεκαθαρίσει προς ποια κατεύθυνση κινείται και τι θα σήμαινε αυτό για τη σχέση της με τις Βρυξέλλες.

Από την πλευρά του, ο Johnson είπε ότι η Τουρκία είναι ένας σημαντικός εταίρος στον κοινό αγώνα κατά του Σύρου προέδρου Assad, όμως η Βρετανία και η Γερμανία έχουν επίσης σοβαρές ανησυχίες για την αντιμετώπιση των μέσων ενημέρωσης από την Άγκυρα και τώρα τις εκφράζουν.

Διαβάστε ακόμα: