Γερμανικό ΥΠΟΙΚ: Το ελληνικό πρόγραμμα δεν ήταν βίαιο, αλλά ανάλογο της κατάστασης

Γερμανικό ΥΠΟΙΚ: Το ελληνικό πρόγραμμα δεν ήταν βίαιο, αλλά ανάλογο της κατάστασης

Η Ελλάδα έχει εφαρμόσει την πλειονότητα των μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκαν και κινείται προς την ανάκτηση της εμπιστοσύνης της αγοράς, δήλωσε σήμερα ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Wolfgang Schaeuble.

Επίσης, τόνισε πως η χώρα μας μπορεί σταδιακά να ξαναρχίσει να στέκεται στα δικά της πόδια.

Συγκεκριμένα, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt που δημοσιεύεται σήμερα, ο κ. Schaeuble δήλωσε ότι η Ελλάδα έχει ήδη αυξήσει σημαντικά την ικανότητα της να είναι ανταγωνιστική στην παγκόσμια αγορά μειώνοντας το κόστος δανεισμού κατά 12%.

«Ωστόσο, είναι ακόμα αλήθεια ότι η Ελλάδα πρέπει να συνεχίζει να προωθεί περαιτέρω μεταρρυθμίσεις», δήλωσε στην εφημερίδα. «Η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις για να ενισχύσει τη μακροπρόθεσμη σταθερότητα των δημόσιων οικονομικών και να διασφαλίσει την αποπληρωμή των δανείων της».

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters και την εφημερίδα Handelsblatt, το υπουργείο του κ. Schaeuble είχε εισηγηθεί υπέρ της εκταμίευσης της δόσης ήδη από τα μέσα της εβδομάδας. Ωστόσο η επιτροπή προϋπολογισμού επιφυλάχτηκε και προτίμησε να δώσει το πράσινο φως μόνο μετά από τη χθεσινή συνεδρίαση του Euro-working Group.

Η οριστική έγκριση για να δοθούν τα χρήματα αναμένεται να δοθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), που θα συνεδριάσει στο πλαίσιο του Eurogroup, στις 16 Ιουνίου στο Λουξεμβούργο.

 

Εκπρόσωπος γερμανικού ΥΠΟΙΚ: Το ελληνικό πρόγραμμα ήταν ανάλογο της κατάστασης

Το ελληνικό πρόγραμμα δεν ήταν βίαιο, αλλά ανάλογο με τη δύσκολη κατάσταση στην Ελλάδα, δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Martin Jaeger και τόνισε ότι δεν ήταν -ούτε είναι- εφικτή άλλη λύση. Εξέφρασε πάντως την αισιοδοξία του ότι η Αθήνα θα υλοποιήσει το τρίτο πρόγραμμα και προσέθεσε ότι την επόμενη εβδομάδα, ο γερμανός εκπρόσωπος στον ESM θα δώσει τη δική του έγκριση για την εκταμίευση της δανειακής δόσης.

«Δεν ξέρω ποιος λέει ότι το ελληνικό πρόγραμμα ήταν βάναυσο. Η γερμανική κυβέρνηση δεν το είπε ποτέ – και δεν ήταν. Ήταν ανάλογο με τη δύσκολη κατάσταση της Ελλάδας. Και μια άλλη λύση δεν ήταν τότε και ούτε είναι σήμερα δυστυχώς δυνατή», δήλωσε ο κ. Jaeger, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, για να προσθέσει: «Και μια που το αναφέρετε, με κάθε μετριοπάθεια μπορούμε να επισημάνουμε ότι όλες οι υπόλοιπες χώρες σε πρόγραμμα και μεταρρυθμίσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση ολοκλήρωσαν στο μεταξύ τα δικά τους προγράμματα επιτυχώς. Η Ελλάδα προσπαθεί αυτή την στιγμή με ζήλο να εφαρμόσει το τρίτο πρόγραμμα και ελπίζουμε -και είμαστε πολύ αισιόδοξοι για αυτό- ότι θα το εφαρμόσει».

Αναφερόμενος στην αποδέσμευση της επόμενης δανειακής δόσης, δήλωσε: «Ολοκληρώσαμε τώρα την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος (…) Η Επιτροπή Προϋπολογισμού της Γερμανικής Βουλής σήμερα το πρωί έλαβε γνώση εγκρίνοντας ότι έτσι είναι η κατάσταση και για αυτό μπορεί ο γερμανός διοικητής στο Συμβούλιο των Διοικητών του ESM την επόμενη εβδομάδα, όταν θα συζητηθεί η απόφαση εκταμίευσης της επόμενης δόσης, να δώσει, με βάση αυτή τη διαδικασία, τη δική του έγκριση».

Brexit: Ή μένεις μέσα, ή βγαίνεις έξω

Ο κ. Schaeuble επιφύλαξε τα πιο σκληρά του λόγια για το ενδεχόμενο εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθιστώντας σαφές πως σε περίπτωση Brexit δεν θα είναι δυνατό για το Λονδίνο να παραμείνει στην ενιαία αγορά.

«Εάν η πλειοψηφία στη Βρετανία επιλέξει το Brexit, αυτό θα συνιστούσε απόφαση εναντίον της ενιαίας αγοράς. Μέσα είναι μέσα, έξω είναι έξω», είπε.

Σημείωσε μάλιστα πως σε ενδεχόμενο Brexit θα ήταν λάθος να υπάρξουν εκκλήσεις για εμβάθυνση της ενοποίησης της Ευρώπης, λέγοντας ότι αυτό θα ήταν πολιτικά ανόητο μετά από ένα τέτοιο δημοψήφισμα.

Ο κ. Schaeuble σημείωσε τέλος πως η Ε.Ε. ετοιμάζεται για «όλα τα πιθανά σενάρια», ώστε να ελαχιστοποιήσει τους κινδύνους, όμως επισήμανε πως η ενωμένη Ευρώπη θα λειτουργήσει «και χωρίς τη Βρετανία, αν είναι απαραίτητο».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και skai.gr