Γερμανικός Τύπος: Εχει αλλάξει το κλίμα απέναντι στην Ελλάδα

Γερμανικός Τύπος: Εχει αλλάξει το κλίμα απέναντι στην Ελλάδα

Στο επίκεντρο του Γερμανικού Τύπου βρίσκεται ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με αφορμή την απόφαση για εμπλοκή του ΝΑΤΟ στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης με περιπολίες στο Αιγαίο και την έκρυθμη κατάσταση στην Ελλάδα.

Η Handelsblatt κάνει έναν απολογισμό της ελληνικής κυβέρνησης και σε δημοσίευμά της κάνει λόγο για χάος. Ένα χρόνο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ο Έλληνας πρωθυπουργός πιέζεται από όλες τις πλευρές, ενώ φαίνεται να χάνει τον έλεγχο καθώς πολλές κινήσεις του μοιάζουν να μην έχουν σχέδιο και συντονισμό ειδικά στην μεταναστευτική πολιτική. Την Τρίτη ο Αλ. Τσίπρας απέκλειε κατηγορηματικά την περιπολία του ΝΑΤΟ στο αιγαίο και την επόμενη μέρα ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος, συμφώνησε με την αποστολή, αναφέρει ο αρθρογράφος.

Για το ασφαλιστικό η Handelsblatt τονίζει πως οι αργές διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς δημιουργούν ανασφάλεια στις αγορές και προσθέτει πως τα καταστροφικά νούμερα στον τομέα των συντάξεων είναι μία από τις αιτίες της ελληνικής κρίσης χρέους. Το ασφαλιστικό εξελίσσεται σε μια πρόκληση στην οποία δυσκολεύεται να ανταποκριθεί ο κ. Τσίπρας.

Η Die Zeit αναφέρει πως ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται εγκλωβισμένος μεταξύ των απαιτήσεων των δανειστών και των διεκδικήσεων του λαού, ενώ στο δημοσίευμά της αναφέρει πως η Ελλάδα απειλείται με διπλό Grexit. «Η κυβέρνηση των Αθηνών δεν βρίσκεται μόνο αντιμέτωπη με τις κινητοποιήσεις πολλών κλάδων που διαμαρτύρονται ενάντια στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού. Είναι αντιμέτωπη και με μία έξοδο της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ αλλά και με πιθανή αποχώρησή της από την Σένγκεν εξαιτίας της προσφυγικής κρίσης», αναφέρει η εφημερίδα.

Στο ρεπορτάζ της η Die Zeit αναφέρει, επίσης, την πρόθεση των αγροτών να παραλύσουν την Αθήνα το Σαββατοκύριακο καθώς χιλιάδες από αυτούς θα κλείσουν νευραλγικά σημεία της χώρας με τα τρακτέρ τους.

Τέλος, η Suddeutsche Zeitung κάνει λόγο για αλλαγή του κλίματος απέναντι στην Ελλάδα. «Είναι προφανές ότι δεν μπορεί κανείς να δει μόνο τη μία κρίση χωρίς να βλέπει την άλλη. Ωστόσο κανείς από τους κορυφαίους πολιτικούς, ούτε στις Βρυξέλλες αλλά ούτε και στην Αθήνα, θέλει να το πει αυτό ξεκάθαρα. Στους κυβερνητικούς κύκλους της Αθήνας καθώς και σε κύκλους ευρωπαίων διπλωματών στις Βρυξέλλες επιβεβαιώνουν ότι οι μεταρρυθμίσεις του ασφαλιστικού και η προσφυγική κρίση συνδέονται. Η Γερμανία είναι αρκετά συγκρατημένη όσον αφορά την άσκηση κριτικής στα σχέδια που προβλέπουν υψηλότερες ασφαλιστικές εισφορές και ενδέχεται να αποδυναμώσουν την οικονομία. Ξαφνικά οι δανειστές δείχνουν κάτι σαν κατανόηση», αναφέρει η εφημερίδα.