Γερμανικός Τύπος: Ο Obama δρούσε με νυστέρι, ο Trump με τσεκούρι

Γερμανικός Τύπος: Ο Obama δρούσε με νυστέρι, ο Trump με τσεκούρι

Το αμφιλεγόμενο προεδρικό διάταγμα του Donald Trump, με το οποίο απαγορεύει την είσοδο στις ΗΠΑ υπηκόων επτά μουσουλμανικών χωρών και προσφύγων, μονοπωλεί την Τρίτη τα πρωτοσέλιδα του γερμανικού Τύπου, ενώ η ασάφεια και η αμηχανία που προκαλεί είναι τα κυρίαρχα συναισθήματα διεθνώς.

«Η αρχή της ανεκτικότητας και της θρησκευτικής ελευθερίας ως άνοιγμα στον κόσμο αποτελούν τα θεμέλια εκείνα που έκαναν την Αμερική, παρά τα λάθη της, σπουδαία. Τώρα ενέχει ο κίνδυνος ο Trump όχι μόνο να προδώσει αυτές τις αρχές, αλλά να θέσει σε διακινδύνευση συνολικά την ασφάλεια των ΗΠΑ. Στην πραγματικότητα αναπτύσσεται μια νέα απειλή για όλες τις δυτικές κοινωνίες», αναφέρει σε σχόλιό της η Suddeutsche Zeitung του Μονάχου.

Από την πλευρά της η αυστριακή Die Presse παρατηρεί ότι «για τους ιδεολόγους του Ισλαμικού Κράτους και της Αλ Κάιντα η απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ είναι βούτυρο στο ψωμί τους», με το επίχειρημα ότι αντίστοιχα μέτρα ενισχύουν την προπαγανδιστική ρητορική που θέλει τη Δύση «να ηγείται ενός παγκόσμιου πολέμου εναντίον όλων των μουσουλμάνων».

Ενδιαφέρον έχει τέλος και το σχόλιο της Osnabrucker Zeitung, το οποίο κάνει μια απόπειρα σύγκρισης της διακυβέρνησης Obama με τα πρώτα δείγματα γραφής του D. Trump στο πεδίο της μεταναστευτικής πολιτικής αλλά και της πάταξης της ισλαμιστικής τρομοκρατίας. «Επί κυβέρνησης Obama στόχος ήταν να εξετάζονται μεμονωμένα οι περιπτώσεις ταξιδιωτών από τις επίμαχες χώρες και όχι να μπλοκάρονται εκ των προτέρων όλοι όσοι προέρχονται από αυτές. Ο Barack Obama δρούσε, θα μπορούσε κανείς να πει, με νυστέρι, ενώ ο Trump με τσεκούρι. Οι συνέπειες αυτής της αυτάρεσκης προεδρικής στάσης δεν είναι προβλέψιμες, όχι μόνο για την αμερικανική κοινωνία, αλλά και για τη διεθνή συνεργασία. Οι εταίροι των ΗΠΑ θα πρέπει αμέσως να πάρουν θέση με σαφήνεια ενάντια σε αυτή την τρέλα».

Πηγή: skai.gr