Γερμανός ΥΠΕΞ: Η ΕΕ κινδυνεύει με διάλυση σε περίπτωση Brexit

Γερμανός ΥΠΕΞ: Η ΕΕ κινδυνεύει με διάλυση σε περίπτωση Brexit

O υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας προειδοποίησε ότι εάν το το Ηνωμένο Βασίλειο ψηφίσει υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ την επόμενη εβδομάδα, αυτή η κίνηση θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει ακόμα και σε διάλυση της Ένωσης, σύμφωνα με το BBC.

Συγκεκριμένα, ο Frank-Walter Steinmeier σε δηλώσεις του στο Βερολίνο, μετά τις συνομιλίες με τον Γάλλο ομόλογό του, Jean-Marc Ayrault, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου εναντίον «ενός εθνικισμού που στρέφει το ένα ευρωπαϊκό κράτος εναντίον του άλλου».

Οι υποστηρικτές της εξόδου (Brexit) στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν απορρίψει στο παρελθόν παρόμοιες προειδοποιήσεις ως κινδυνολογία.

«Αν το αποτέλεσμα είναι υπέρ της εξόδου αυτό θα ταρακουνήσει την Ένωση», δήλωσε ο κ. Steinmeier σε κοινή συνέντευξη Τύπου στο Βραδεμβούργο.

«Δεν είναι απλώς ότι θα συνεχίσουμε με 28 μέλη μείον ένα. Είναι κάτι που θα απαιτήσει συντονισμένες προσπάθειες για να διασφαλιστεί ότι η ΕΕ μένει ενωμένη και ότι η για δεκαετίες επιτυχημένη προσπάθεια ενοποίησης δεν θα καταλήξει σε μια αποσύνθεση», είπε ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών.

Η Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Βρετανίας στην Ευρώπη. 

Ο κ Ayrault από την πλευρά του δήλωσε ότι η ΕΕ θα συνεχίσει να εξελίσσεται ανάλογα με τις εποχές.

«Η Ευρώπη δεν μπορεί να είναι στατική, πρέπει να συνεχίσουμε», είπε. «(Η Ευρώπη) Σήμερα αντιμετωπίζει αντιφάσεις, επιβραδύνσεις, δυσκολίες, αγωνίες και φόβους. Θέλουμε να δώσουμε στην Ευρώπη μια νέα δυναμική», σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας.