Για ελαφρά επιβράδυνση της οικονομίας στο τρίτο τρίμηνο προειδοποιεί το γερμανικό ΥΠΟΙΚ

Για ελαφρά επιβράδυνση της οικονομίας στο τρίτο τρίμηνο προειδοποιεί το γερμανικό ΥΠΟΙΚ

Για ελαφρά επιβράδυνση της οικονομίας στο τρίτο τρίμηνο του έτους προειδοποιεί σήμερα το οικονομικό επιτελείο της Γερμανίας, μετά την ισχυρή ανάπτυξη του δευτέρου τριμήνου. Ωστόσο, οι Γερμανοί βιομήχανοι προβλέπουν ότι ο ρυθμός της οικονομίας θα ξεπεράσει το 2% για το σύνολο του έτους. Εάν η πρόβλεψή τους επιβεβαιωθεί, τότε θα πρόκειται για τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης της χώρας τα τελευταία έξι χρόνια.

Προς το παρόν, στη Γερμανία, η απασχόληση έχει φθάσει σε ιστορικά υψηλά, οι μισθοί καταγράφουν αυξήσεις, ενώ το κόστος δανεισμού έχει υποχωρήσει σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα. Ο συνδυασμός αυτός φαίνεται ότι πυροδοτεί την κατανάλωση, ενώ δίνει κι ένα έξτρα μπόνους στην καγκελάριο της Γερμανίας, Angela Merkel για τις εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου.

Ωστόσο, αν και η κατανάλωση θα παραμείνει, απ'' ό,τι φαίνεται, ένας σημαντικός παράγοντας για την οικονομική ανάκαμψη, οι προοπτικές όπως διαφαίνονται στο λιανικό εμπόριο δεν είναι ιδιαίτερα θετικές. Γι'' αυτό και το υπουργείο Οικονομικών προειδοποιεί για ελαφρά επιβράδυνση της οικονομίας στο τρίτο τρίμηνο.

«Η γερμανική οικονομία θα εξακολουθήσει να αναπτύσσεται στο δεύτερο εξάμηνο. Όμως, η δυναμική πιθανότατα θα είναι λιγότερο ισχυρή» επισημαίνει στη μηνιαία έκθεσή του το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών.

Γερμανοί βιομήχανοι

Σε αντίθεση με το γερμανικό ΥΠΟΙΚ, οι Γερμανοί βιομήχανοι εμφανίζονται περισσότερο αισιόδοξοι και προβλέπουν ότι η οικονομία θα αναπτυχθεί εφέτος με τον ταχύτερο ρυθμό της τελευταίας εξαετίας. Λίγο μετά τη δημοσιοποίηση της μηνιαίας έκθεσης του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, οι Γερμανοί βιομήχανοι ανακοίνωσαν τις δικές τους προβλέψεις για την πορεία της οικονομίας, τονίζοντας πως θα αναπτυχθεί με ρυθμό μεγαλύτερο του 2% το 2017.

Μέχρι τώρα, το γερμανικό ΥΠΟΙΚ εμμένει στις προβλέψεις του για ρυθμό ανάπτυξης που θα διαμορφωθεί το 2017 στο 1,5% σε μη εποχικώς προσαρμοσμένη βάση. Αυτό σημαίνει ότι βάσει των εποχικώς προσαρμοσμένων στοιχείων, το ΑΕΠ πρόκειται να αυξηθεί με ρυθμό 1,8%.

Οι Γερμανοί βιομήχανοι, από την πλευρά τους, λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα από περισσότερες από 100.000 επιχειρήσεις, μεγάλες, μεσαίες και μικρές και από όλους τους κλάδους της βιομηχανίας που απασχολούν συνολικά περισσότερους από 8 εκατ. εργαζομένους, «βλέπει» θετικότερο ρυθμό ανάπτυξης.

«Η γερμανική οικονομία ανεβάζει ταχύτητα» αναφέρει η Ένωση Γερμανών Βιομηχάνων στην τριμηνιαία οικονομική έκθεσή της. Βάσει των μη αναθεωρημένων στοιχείων, εκτιμά ότι η οικονομία θα παρουσιάσει ανάπτυξη 1,8% από 1,5% που ήταν οι προηγούμενες προβλέψεις τους.

«Βάσει των εποχικώς προσαρμοσμένων στοιχείων, αυτό σημαίνει ρυθμό ανάπτυξης ελαφρώς υψηλότερο του 2%» επισημαίνεται στην έκθεση.

Σύμφωνα με το BDI, στο πρώτο εξάμηνο οι γερμανικές εξαγωγές αυξήθηκαν κατά περίπου 4%. Την ίδια αύξηση αναμένεται να παρουσιάσουν και στο δεύτερο εξάμηνο.