Για «σκληρό Brexit» ετοιμάζονται οι γερμανοί βιομήχανοι

Για «σκληρό Brexit» ετοιμάζονται οι γερμανοί βιομήχανοι

Να προετοιμαστούν για «ένα σκληρό Brexit» κάλεσε τα μέλη της η Γερμανική Ομοσπονδία Βιομηχανιών (BDI). Οτιδήποτε άλλο «θα συνιστούσε αφέλεια», σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλός της, Joachim Lang, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση της Βρετανίας «μιλά πολύ» αλλά δεν διαθέτει ξεκάθαρη θέση για τη διαδικασία. 

Σύμφωνα με τον Lang, έχουν ήδη συγκροτηθεί ομάδες εργασίας σε όλο το εύρος της γερμανικής οικονομίας που επεξεργάζονται τα διάφορα σενάρια. Πρόσθεσε δε ότι μια άτακτη έξοδος -χωρίς δηλαδή συμφωνία με τις Βρυξέλλες- θα είχε σημαντικές συνέπειες, καθώς «εκτός από τη δαμόκλειο σπάθη της αβεβαιότητας, πολύ σημαντικότερος είναι ο κίνδυνος μαζικών υποτιμήσεων». 

Σημειώνεται ότι οι γερμανικές επιχειρήσεις εξάγουν ετησίως προϊόντα αξίας 100 δισ. δολαρίων στη βρετανική αγορά, η οποία είναι η μεγαλύτερη ειδικά για τα γερμανικά αυτοκίνητα -με την BMW, μάλιστα, να λειτουργεί αρκετές μονάδες παραγωγής στη Γηραιά Αλβιόνα. Ο ίδιος εκτίμησε ότι οι πιο εκτεθειμένοι κλάδοι, εκτός της αυτοκινητοβιομηχανίας, είναι η ενέργεια, οι ασφαλιστικές και οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες.