Για τις «κοινές αξίες» και την Κίνα μίλησαν οι Πομπέο-Ρααμπ

Για τις «κοινές αξίες» και την Κίνα μίλησαν οι Πομπέο-Ρααμπ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ντόμινικ Ράαμπ και ο ομόλογός του Μάικ Πομπεο δήλωσαν ότι η Βρετανία, οι ΗΠΑ και άλλοι σύμμαχοι πρέπει να υπερασπιστούν τις αξίες τους στη διεθνή σκηνή.

«Στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι ξεκάθαρο ότι πρέπει να συνεργαστούμε με τους Αμερικανούς φίλους μας καθώς και με άλλους εταίρους μαζί στο διεθνές σύστημα για να προστατεύσουμε τις ελευθερίες μας, το συμφέρον μας και να υπερασπιστούμε, όπως έχουμε δείξει στο Χονγκ Κονγκ, τις αξίες μας», δήλωσε ο Ρααμπ. 

Ο Πομπέο, αφού συζήτησε την Κίνα με τον Τζόνσον, είπε ότι ήταν μια εποικοδομητική επίσκεψη.

"Η μακροχρόνια, ισχυρή διμερής σχέση των δύο χωρών μας έθεσε τα θεμέλια για τη σημερινή ειλικρινή συζήτηση για θέματα που κυμαίνονται από τηλεπικοινωνίες 5G έως τις διαπραγματεύσεις μας για μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου", δήλωσε ο Πομπέο.

Ο Πομπεο είχε προαναγγείλει προ μιας εβδομάδας την επίσκεψη του στο Λονδίνο, όταν είχε «χαιρετήσει» την απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης να απαγορεύσει την ανάθεση της ανάπτυξης του δικτύου 5G στη κινεζική εταιρεία Huawei. 

Σημειωνεται ότι η πίεση της Ουάσινγκτον προς το Λονδίνο να αποκλείσει την Huawei, οι αμερικανικές κυρώσεις στην εταιρεία, η πανδημία του κορονοϊού και η αλλαγή του status quo στο Χονγκ Κονγκ συνέβαλαν ώστε η κυβέρνηση Τζόνσον να πραγματοποιήσει στροφή 180 μοιρών στο ζήτημα αυτό. 

Ο Πομπεο συζήτησε με τους Βρετανούς αξιωματούχους τις εναλλακτικές που υπάρχουν στην ανάπτυξη του δικτύου 5G, καθώς ο Λευκός Οίκος είχε δεσμευθεί να βοηθήσει το Λονδίνο σε αυτήν την περίπτωση. Παράλληλα συζητήθηκε η κοινή στάση των δύο συμμάχων συνολικά απέναντι στην Κίνα με αιχμή του δόρατος όμως το Χόνγκ Κονγκ.

Διαβάστε Περισσότερα

Ενδοσκοπική Καρδιοχειρουργική

Η νεότερη εξέλιξη στις επεμβάσεις της καρδιάς