Γιάννης Τούντας: Τουλάχιστον μέχρι τον Απρίλιο θα διαρκέσει το 2ο κύμα της πανδημίας

Γιάννης Τούντας: Τουλάχιστον μέχρι τον Απρίλιο θα διαρκέσει το 2ο κύμα της πανδημίας

Το δεύτερο κύμα της πανδημίας αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι τον Απρίλιο του 2021, εκτιμά ο Καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ, Γιάννης Τούντας, όπως εξήγησε μιλώντας στο iefimerida.gr. 

Για τον κ. Τούντα η επίκληση του κινδύνου ενός τρίτου κύματος αποτελεί επιδημιολογικό και επικοινωνιακό λάθος.

 «Για να υπάρξει τρίτο κύμα, θα πρέπει πρώτα να έχει "σβήσει" το υφιστάμενο δεύτερο κύμα»,, υπογράμμισε ο κ. Τούντας, προσθέτοντας ότι: «Μελετώντας την εξέλιξη των πιο σκληρών αλλά και πιο αξιόπιστων επιδημιολογικών δεικτών, που είναι οι διασωληνωμένοι ασθενείς και οι θάνατοι, το δεύτερο κύμα στη χώρα μας, αλλά και στις περισσότερες άλλες ευρωπαϊκές χώρες, κατά πάσα πιθανότητα δεν πρόκειται να σβήσει πριν από τον Απρίλιο του 2021», αναφέρει.

Αργή η πτώση της επιδημιολογικής καμπύλης του δεύτερου κύματος

Κατά την εκτίμηση του κ. Τούντα, το δεύτερο κύμα της επιδημίας κορυφώθηκε γύρω στα μέσα Νοεμβρίου, όπως δείχνουν η κορύφωση του αριθμού των διασωληνωμένων ασθενών στις 3/12 (622 ασθενείς) και των θανάτων στις 28/11 (121 θάνατοι).

«Έκτοτε, παρατηρείται αργή μεν αλλά σαφής πτώση της επιδημιολογικής καμπύλης του δεύτερου κύματος, το οποίο, με βάση τους σημερινούς ημερήσιους ρυθμούς μείωσης, αναμένεται να σβήσει τον Μάρτιο του 2021», όπως τόνισε.

Τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα και ιδίως και  το γενικό ήπιο τοπικά αυστηρότερα lockdown οδήγησαν σε αυτή την κάμψη της καμπύλης, η οποία, ωστόσο, αναμένεται να επιβραδυνθεί το επόμενο διάστημα.

Οι αιτίες αυτής της επιβράδυνσης θα είναι η αυξημένη κοινωνική κινητικότητα τις μέρες των γιορτών, η επικείμενη περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων, το άνοιγμα των σχολείων, ο μεγαλύτερος εφησυχασμός λόγω των εμβολίων, και οι ευνοϊκοί για τις αναπνευστικές λοιμώξεις μήνες Ιανουάριος και Φεβρουάριος.

Την εκτίμηση ότι το δεύτερο κύμα θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι τον Απρίλιο, δηλαδή, τέσσερις περίπου μήνες μετά την κορύφωσή του, στηρίζει και οι εμπειρία των ευρωπαϊκών χωρών που αντιμετώπισαν ραγδαία και εκτεταμένη εξάπλωση της επιδημίας κατά το πρώτο κύμα την Άνοιξη, και χρειάστηκαν ένα ανάλογο διάστημα για να το τιθασεύσουν. «Αντίθετα, η χώρα μας πρόλαβε να περιορίσει εγκαίρως το πρώτο κύμα σε μικρούς ρυθμούς ανάπτυξης, γεγονός που της επέτρεψε να το «σβήσει» ήδη από τον Μάϊο, ενάμιση περίπου μήνα μετά την κορύφωσή του», υπενθύμισε ο κ. Τούντας.

Η Ελλάδα στις «ψηλές» πλαγιές του δεύτερου κύματος

Η αναφορά του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στο ενδεχόμενο τρίτου κύματος προφανώς δεν αφορά χώρες που παλεύουν ακόμα στις «ψηλές» πλαγιές του δεύτερου κύματος, στις οποίες ανήκει και η χώρα μας, επισήμανε ο κ. Τούντας.

Όπως εξήγησε ο κ. Τούντας, «η προφυλακτική επίδραση των εμβολιασμών δε θα επιτρέψει την ανάπτυξη τρίτου κύματος».

Και προειδοποίησε ότι: «εκτός από αβάσιμη επιδημιολογικά πρόβλεψη, η επίκληση του κινδύνου ενός τρίτου κύματος από επιστήμονες, πολιτικούς και ΜΜΕ, προκειμένου να επιτευχθεί μεγαλύτερη συμμόρφωση στα εκάστοτε μέτρα, είναι και επικοινωνιακά εσφαλμένη, καθώς έχει τα αντίθετα αποτελέσματα. Οι άνθρωποι κατά κανόνα ανησυχούν πολύ περισσότερο για υφιστάμενους κινδύνους παρά για μελλοντικούς. Ο κίνδυνος που απειλεί σήμερα την υγεία μας και τη ζωή μας είναι το δεύτερο ορμητικό κύμα, με το οποίο και καλούμαστε όλοι να αναμετρηθούμε, με τον μέγιστο βαθμό υπευθυνότητας, μέχρι να σβήσει με τη βοήθεια των εμβολίων».