Γιατί ο Μητσοτάκης λέει «όχι» στις ακραίες εισηγήσεις ειδικών

Γιατί ο Μητσοτάκης λέει «όχι» στις ακραίες εισηγήσεις ειδικών

Σε τεντωμένο σχοινί δείχνει να ισορροπεί η πορεία της χώρας σε σχέση με τον κορονοϊό. Η δραματική αύξηση των κρουσμάτων και η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας που καταγράφεται τα τελευταία 24ωρα δημιουργούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ με ορίζοντα 15 ημερών.

Στο Μέγαρο Μαξίμου βρίσκονται σε «κόκκινο» συναγερμό, με τις συσκέψεις με τους επιδημιολόγους να είναι συνεχείς. Προς το παρόν, αν και η κατάσταση μόνο εύκολη δε χαρακτηρίζεται, η κυβέρνηση  δεν εγκαταλείπει την πρόθεση της για σταδιακό άνοιγμα της οικονομικής δραστηριότητας μετά την Καθαρή Δευτέρα.

Την εκτίμηση αυτή τη βασίζει σε δύο κυρίως παραμέτρους. Από τη μία τη βελτίωση του καιρού, κάτι που ενισχύει την αποφυγή της μεταδοτικότητα και από την άλλη την αύξηση των εμβολιασμών προκειμένου να υπάρξει ένα πρώτο ικανό «τείχος» ανόσιας του πληθυσμού. Οι δύο αυτοί παράγοντες υπολογίζεται ότι θα αρχίσουν να επηρεάζουν την όλη εικόνα από τα μέσα Μαρτίου. "Η έξοδος από την κρίση είναι πλέον ορατή, ωστόσο το πόσο γρήγορα θα φτάσουμε εκεί εξαρτάται από την προσοχή που θα επιδείξουμε όλοι καθώς οδεύουμε προς αυτή την κατεύθυνση» τονίζει κυβερνητικό στέλεχος. 

Η αλήθεια είναι ότι στο τραπέζι του Μεγάρου Μαξίμου έχει φτάσει ήδη εισήγηση, την οποία και υποστηρίζουν ορισμένοι λοιμωξιολόγοι, περί νέου ολικού lockdown τύπου Μαρτίου. Παρότι η θέση αυτή δε φαίνεται να αντανακλά το σύνολο της επιτροπής, καταγράφονται φωνές που επιμένουν στην αναγκαιότητα μίας τέτοιας δραστικής λύσης. 

Σε ένα τέτοιο σενάριο λοιπόν φαίνεται ότι τοποθετήθηκε το πρωί της Τετάρτης ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε μία από τις διαδοχικές συσκέψεις για την πορεία της πανδημίας.

 Σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή ο πρωθυπουργός δεν έδειξε να συμμερίζεται τη λύση την επανάληψη μίας τόσο σκληρής και οριζόντιας λύσης όπως το lockdown που βίωσε η χώρα πριν από έναν χρόνο. Ο κ. Μητσοτάκης μάλιστα σημείωσε την κόπωση των πολιτών, στοιχείο το οποίο θα επιδεινωθεί στην περίπτωση ενός νέου lockdown. 

Σε κάθε περίπτωση οι επόμενες μέρες θα είναι εξαιρετικά κρίσιμες. Στο σύστημα υγείας ήδη σημειώνεται πίεση στο σύστημα υγείας, ειδικά στην Αττική, η οποία αντιμετωπίζεται πάντως έστω και οριακά, γεγονός που αποτυπώνεται στις καλές επιδημιολογικές επιδόσεις της Ελλάδας σε σύγκριση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες της. Σημαντικός αρωγός στην όλη προσπάθεια περιορισμού του ιού είναι η επιχείρηση εμβολιασμού. Άλλωστε αυτή την εβδομάδα αναμένεται να φτάσουν στο 1 εκατομμύριο.

Διαβάστε Περισσότερα

Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για το Λέμφωμα

#LightItGreen: Στα «πράσινα» τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας, στο «φως» η Ομόνοια