Γνωστός στις αρχές ο 39χρονος Ουζμπέκος που αιματοκύλησε τη Στοκχόλμη

Γνωστός στις αρχές ο 39χρονος Ουζμπέκος που αιματοκύλησε τη Στοκχόλμη

Γνωστός στην αστυνομία και ύποπτος για τέλεση τρομοκρατικής ενέργειας ήταν σύμφωνα με πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας ο 39χρονος Ουζμπέκος που φέρεται ως ο δράστης της φονικής επίθεσης με φορτηγό χθες στη Στοκχόλμη. Το παραδέχθηκε ο εκπρόσωπος της σουηδικής αστυνομίας αλλά όπως είπε, ήταν ύποπτος τρομοκρατικής ενέργειας πριν από κάποιο διάστημα, αλλά όχι πρόσφατα.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της αστυνομίας, δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να μας κάνει να αμφιβάλλουμε για την ταυτότητά του και πρόσθεσε ότι ο άντρας αυτός ήταν στα αρχεία της υπηρεσίας πριν από κάποιο καιρό.

Κατά το CNN μάλιστα, οι υπηρεσίες ασφαλείας δεν κατάφεραν να επιβεβαιώσουν τις υποψίες της υπηρεσίας πληροφοριών για τον 39χρονο, οπότε βγήκε εκτός του «ραντάρ» τους. Πλέον, οι αρχές αναζητούν πιθανούς συνεργούς του δράστη.

Υπήρχε και βόμβα στο φορτηγό;

Στο μεταξύ η σουηδική αστυνομία ανακοίνωσε σήμερα ότι εξετάζεται μία συσκευή που εντοπίστηκε στη θέση του οδηγού του φορτηγού που χρησιμοποιήθηκε στη χθεσινή επίθεση στο κέντρο της Στοκχόλμης, με συνέπεια το θάνατο τεσσάρων ανθρώπων και τον τραυματισμό περισσοτέρων από 12 άλλων.

“Βρήκαμε κάτι στο φορτηγό, στη θέση του οδηγού, μια τεχνική συσκευή, η οποία δε θα έπρεπε να βρίσκεται εκεί. Τη στιγμή αυτή, δεν μπορώ να πω ότι πρόκειται για βόμβα ή για κάποιο άλλο κρίσιμο υλικό,” δήλωσε στους δημοσιογράφους, ο αρχηγός της σουηδικής αστυνομίας Νταν Έλιασον.

“Εάν πρόκειται για κλασσική βόμβα ή για άλλη συσκευή εκρηκτικών ή για κάτι άλλο, αυτό αποτελεί αντικείμενο της τεχνικής ανάλυσης,” συμπλήρωσε ο ίδιος.

Παράλληλα, η σουηδική αστυνομία εκφράζει την πεποίθησή της, ότι έχει συλλάβει το βασικό ύποπτο για τη χθεσινή επίθεση, χωρίς ωστόσο, ν΄ αποκλείει την πιθανότητα εμπλοκής κι άλλων συνεργών.

Μητρόπολη Σουηδίας

«Η τυφλή και μισαλλόδοξη βία που έθεσε στο στόχαστρο της την ειρηνική Σουηδία θα επιτύχει το εντελώς αντίθετο, συσπειρώνοντας όλες τις υγιείς δυνάμεις ενάντια στο φανατισμό», τονίζει η Μητρόπολη Σουηδίας για τη χθεσινή αιματηρή επίθεση με φορτηγό στη Στοχόλμη.

Σε ανακοίνωσή της, σημειώνει πως «στη σκιά του θλιβερού περιστατικού που αμαυρώνει την επερχόμενη εορτή του Αγίου Πάσχα, η σκέψη και οι προσευχές μας συνοδεύουν τις οικογένειες και τα προσφιλή πρόσωπα των αδίκως φονευθέντων και τραυματισθέντων αδελφών μας». Επισημαίνει, μάλιστα, πως «στις δύσκολες αυτές στιγμές επιβεβαιώνεται η σταθερή σχέση εμπιστοσύνης και συνεργασίας που έχει αναπτυχθεί μεταξύ της επαρχίας του Οικουμενικού Θρόνου στη σκανδιναβική χερσόνησο, του Σουηδικού Βασιλείου και της τοπικής κοινωνίας, με τους οποίους βιώνουμε τις ίδιες ανησυχίες».