«Grexit» στα γερμανικά αεροδρόμια - Στην Ε.Ε. το θέμα της «καραντίνας»

«Grexit» στα γερμανικά αεροδρόμια - Στην Ε.Ε. το θέμα της «καραντίνας»

Σαν μια χώρα de facto εκτός Σένγκεν αντιμετωπίζει το Βερολίνο την Ελλάδα. Με αφορμή την επαναφορά των συνοριακών ελέγχων για τους Έλληνες πολίτες, που προξενεί μεγάλη ταλαιπωρία σε όσους Έλληνες ταξιδεύουν αεροπορικώς στη Γερμανία, πηγή της ομοσπονδιακής αστυνομίας της Γερμανίας δήλωνε στη Deutsche Welle ότι «αντιμετωπίζουμε τις πτήσεις από την Ελλάδα σαν να προέρχονται από τη Τουρκία ή την Αίγυπτο».

Στο διάστημα Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2017, στο πλαίσιο δειγματοληπτικών ελέγχων στις πτήσεις από την Ελλάδα εντοπίστηκαν περίπου 1.000 παράνομες αφίξεις, αριθμός που χαρακτηρίζεται ως πολλαπλάσιος από όλες τις άλλες πτήσεις εντός της Σένγκεν διευκρινίζει στην DW το υπουργείο Εσωτερικών της Γερμανίας. Γι'' αυτό και οι έλεγχοι στους επιβάτες από την Ελλάδα έχουν αυστηροποιηθεί, υποστηρίζουν οι γερμανικές αρχές.

Τα μέτρα, που τέθηκαν σε ισχύ από 12 Νοεμβρίου για ακόμη 6 μήνες, περιορίζονται στα χερσαία σύνορα Γερμανίας-Αυστρίας και στις αφίξεις από την Ελλάδα στα γερμανικά αεροδρόμια, διευκρινίζει το γερμανικό υπουργείο.

«Η απόφαση ελήφθη σε συνεργασία με τα υπουργεία Εσωτερικών στην Αυστρία, τη Δανία, τη Σουηδία και τη Νορβηγία. Ενημερώθηκαν σχετικά με υπομνήματα η Κομισιόν, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο πρόεδρος της Ευρωβουλής, καθώς και οι υπουργοί Εσωτερικών όλων των χωρών-μελών της Σένγκεν», εξηγεί το Βερολίνο και επιμένει ότι βρίσκεται σε στενή και μόνιμη επικοινωνία με την Ελλάδα.

Δυσφορία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για τους ελέγχους

Ενόχληση και δυσφορία εκφράζουν κύκλοι του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, για τους ελέγχους Ελλήνων πολιτών στα αεροδρόμια της Γερμανίας και κυρίως με τον τρόπο που γίνονται αυτοί. 

Όπως αναφέρουν αξιωματούχοι του Υπουργείου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, παρά τις επανειλημμένες επικοινωνίες του Αναπληρωτή Υπουργού, Νίκου Τόσκα, με τον Γερμανό υπηρεσιακό Υπουργό Εσωτερικών, Thomas de Maiziere και τις διαβεβαιώσεις του τελευταίου για διακριτική και προσωρινή εφαρμογή του μέτρου των ελέγχων από τις γερμανικές αρχές, οι οποίες δεν θα γίνονται σε Ευρωπαίους πολίτες, συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. 

Τριμερής συνάντηση μεταξύ εμπειρογνωμόνων της ΕΕ

Εξάλλου, το ζήτημα θα συζητηθεί σήμερα, σε τριμερή συνάντηση μεταξύ εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ελλάδας και της Γερμανίας, όπως ανακοίνωσε εχθές η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για τη μεταναστευτική πολιτική, Natasha Bertaud.

Ερωτηθείσα σχετικά η Ν. Bertaud σημείωσε ότι η Γερμανία είναι μία από τις χώρες που έχουν επαναφέρει προσωρινά τους ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα και συγκεκριμένα στις πτήσεις από Ελλάδα, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος της παράτυπης μετανάστευσης.

Στο μεταξύ, οι ελληνικές αρχές αναφέρουν ότι από τη στιγμή που τέθηκαν σε εφαρμογή οι εξονυχιστικοί έλεγχοι, από τις 12 Νοεμβρίου δηλαδή μέχρι χθες, σε σύνολο 33.000 επιβατών έχουν συλληφθεί 20 άτομα.

Διαβάστε ακόμα:

- Δ. Αβραμόπουλος: H διαφύλαξη της ακεραιότητας του χώρου Σένγκεν είναι πιο σημαντική από ποτέ