Guardian: «Απελπιστική» η κατάσταση των ιατρικών υποδομών στην Ελλάδα

Guardian: «Απελπιστική» η κατάσταση των ιατρικών υποδομών στην Ελλάδα

Για «απελπιστική κατάσταση» των ιατρικών υποδομών στην Ελλάδα κάνει λόγο η βρετανική εφημερίδα Guardian, με αφορμή τον πρόσφατο θάνατο Βρετανίδας τουρίστριας στην Κάλυμνο.

Ειδικότερα, η ανταποκρίτρια της εφημερίδας στην Ελλάδα μιλάει με τον προέδρο της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννάκο, ο οποίος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ελληνικά νοσοκομεία και συνιστούν «σοβαρή απειλή για χιλιάδες τουρίστες και φυσικά τους πολίτες μας», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι η ΠΟΕΔΗΝ είχε καταγγείλει σε ανακοίνωσή της ότι η έλλειψη ασθενοφόρου κατά τις νυχτερινές ώρες στο νησί της Καλύμνου είχε ως αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή της μια 74χρόνη Βρετανίδα που έκανε διακοπές στη Κάλυμνο.

«Στην περίπτωση της Βρετανίδας τουρίστριας, έχασε τη ζωή της εξαιτίας της απελπιστικής κατάστασης των ελληνικών νοσοκομείων», επισημαίνει ο κ. Γιαννάκος, εξηγώντας ότι «η έλλειψη ιατρών, βασικού εξοπλισμού, ασθενοφόρων και υλικών αποτελεί τεράστια απειλή για χιλιάδες τουρίστες και φυσικά για τους πολίτες μας». Μάλιστα, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, οι ξένοι επισκέπτες που αντιμετώπισαν προβλήματα υγείας στην ελληνική επαρχία, ήταν «στο έλεος του Θεού».

Όπως γράφει ο Guardian, λίγοι τομείς του δημοσίου έχουν πληγεί τόσο πολύ από τις περικοπές όσο το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Ελλάδας στη διάρκεια της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης, επισημαίνοντας ότι σε αγροτικές περιοχές σχεδόν δεν υπάρχουν καρδιολόγοι, όπως και μηχανήματα ακτινοσκόπησης και άλλος βασικός εξοπλισμός

Καταλήγοντας, το άρθρο αναφέρει πως υπάλληλοι του υπουργείου Υγείας παραδέχονται ότι ακόμη και η Σαντορίνη και η Μύκονος, μερικοί από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς στον κόσμο, δεν έχουν μονάδων εντατικής θεραπείας.