Guardian: Ο Τσίπρας ποντάρει στη ρήξη ΗΠΑ-Τουρκίας για στήριξη από τον Trump

Guardian: Ο Τσίπρας ποντάρει στη ρήξη ΗΠΑ-Τουρκίας για στήριξη από τον Trump

«Με δεδομένα όλα τα προβλήματα που υπάρχουν με την Τουρκία, η Ελλάδα είναι ένας σχετικά σταθερός σύμμαχος στη νοτιοανατολική Ευρώπη», δήλωσε στην βρετανική εφημερίδα The Guardian ο Nickolas Burns, ενόψει της συνάντησης του έλληνα πρωθυπουργού με τον Donald Trump.

Ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα και υφυπουργός Εξωτερικών επί προεδρίας George W. Bush έκανε λόγο για «σημαντική συνάντηση και για τις δύο χώρες». Η εφημερίδα από την πλευρά της χαρακτήρισε τον Αλέξη Τσίπρα ως ένα «ασυνήθιστο επισκέπτη του Λευκού Οίκου» -κι αυτό επειδή, όπως γράφει, ο κ. Τσίπρας υπήρξε ανοιχτά εχθρικός στην εκλογή του κ. Trump στην προεδρία. «Ελπίζω ότι αυτό δεν θα επισκιάσει τις σχέσεις μας», σχολίασε ο N. Burns.

Στο ίδιο ρεπορτάζ φιλοξενούνται δηλώσεις και του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και προέδρου της κοινοβουλευτικής επιτροπής για θέματα άμυνας και εξωτερικής πολιτικής, Κώστα Δουζίνα. «Σε μια στιγμή που η Τουρκία καθίσταται απρόβλεπτη ή ακόμη και παράλογη κάποιες φορές, η Ελλάδα αποδεικνύει τη σημασία της δέσμευσης σε αξίες και φίλους», σημείωσε. 

«Ενα κεντρικό ερώτημα για τις ΗΠΑ είναι εάν πρέπει να ασκηθεί πίεση για μακροπρόθεσμη ελάφρυνση χρέους για την Ελλάδα από τους ευρωπαίους και διεθνείς εταίρους της. Είναι δύσκολο να δει κανείς την Ελλάδα να ανακάμπτει χωρίς κάτι τέτοιο», τόνισε επίσης ο Burns αναφερόμενος στα οικονομικά προβλήματα και τις προοπτικές της Ελλάδας.  

«Εάν καταφέρουν τον Trump να μιλήσει δημοσίως για ελάφρυνση χρέους θα είναι μια μεγάλη επιτυχία», σημείωσε από την πλευρά του ο Alec Mally, πρώην υψηλόβαθμος διπλωμάτης των ΗΠΑ, που χειριζόταν τα ζητήματα της Ελλάδας στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. «Μέχρι τώρα η κυβέρνηση Trump άφηνε το θέμα τελείως στα χέρια των ευρωπαίων δανειστών και του ΔΝΤ», κατέληξε ο ίδιος.