Guardian: Στη Μόρια βρήκαμε μια κόλαση για τα παιδιά

Guardian: Στη Μόρια βρήκαμε μια κόλαση για τα παιδιά

Μετά τους NY Times και ο Guardian με σημερινό του δημοσίευμα περιγράφει το εφιαλτικό σκηνικό που επικρατεί στη Μόρια. Το ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας επικεντρώνεται στα 3.000 παιδιά που ζουν στον καταυλισμό κάνοντας λόγια για ένα «βαθύ τραύμα» που έχουν υποστεί. 

Με τίτλο «Βρήκαμε την κόλαση: το τραύμα είναι βαθύ για τα παιδιά στο κέντρο της Μόριας», το άρθρο του Guardian αναφέρει ότι η ζωή στη Μόρια είναι μια καθημερινή μάχη για τους επιζώντες, με διενέξεις που συχνά εξελίσσονται σε συμπλοκές ανάμεσα στις διάφορες εθνικές ομάδες για κάτι τόσο απλό όσο ένα γεύμα. Επίσης η βρετανική εφημερίδα σημειώνει τις πληροφορίες από διάφορες οργανώσεις για συμμορίες βιάζουν γυναίκες μέσα στις τουαλέτες

«Περίπου 3.000 ανήλικοι ζουν στον καταυλισμό, τον οποίο οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα χαρακτηρίζουν ως ένα τεράστιο υπαίθριο “ψυχικό άσυλο”, λόγω του υπερπληθυσμού και των άθλιων υγειονομικών συνθηκών. Την περασμένη Τρίτη, ένας έφηβος προσπάθησε να κρεμαστεί. Τον Αύγουστο ένα 10χρονο αγόρι απέτυχε να αυτοκτονήσει», επισημαίνει ο συντάκτης

Ο Guardian τονίζει ότι στη Μόρια διαμένουν 9.000 άτομα, αν και το κέντρο έχει χωρητικότητα μόλις για το ένα τρίτο του πληθυσμού. «Οι μετανάστες ζουν σε ομάδες που ξεπερνούν τα 30 άτομα, σε σκηνές ή σε κοντέινερς που απέχουν μεταξύ τους μόλις μερικά εκατοστά. Τα σκουπίδια είναι διάσπαρτα παντού και καθιστούν την ατμόσφαιρα αποπνικτική», προσθέτει.

Η Λούκα Φοντάνα, συντονίστρια των Γιατρών Χωρίς Σύνορα Ελλάδος, δηλώνει στον Guardian ότι αν και η μεγάλη πλειοψηφία των μεταναστών που βρίσκονται στη Μόρια έχουν υποστεί τραυματική εμπειρία, η κατάσταση στον καταυλισμό επιδεινώνει το τραύμα τους. 

«Έχω δουλέψει σε καταυλισμούς με άτομα με Έμπολα στη Σιέρα Λεόνε και την Γουινέα, όμως σας εγγυώμαι ότι αυτή είναι η χειρότερη κατάσταση που έχω δει», υποστηρίζει η Λ. Φοντάνα.

Διαβάστε ακόμα:

- ΝΥΤ: «Following the money» για το προσφυγικό στην Ελλάδα