H Βρετανία στηρίζει το Ισραήλ, επικρίνει τον John Kerry

H Βρετανία στηρίζει το Ισραήλ, επικρίνει τον John Kerry

Η Βρετανία επέκρινε σήμερα τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ John Kerry, ο οποίος χαρακτήρισε την κυβέρνηση Netanyahu "τη δεξιότερη" στην ιστορία του Ισραήλ, με το Λονδίνο να δείχνει ότι η θέση της πρωθυπουργού Theresa May στο θέμα αυτό προσεγγίζει την άποψη του εν αναμονή προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump.

Η θέση του Λονδίνου διατυπώθηκε την επομένη της ομιλίας του John Kerry, ο οποίος καταδίκασε την ισραηλινή εποικιστική δραστηριότητα στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη λέγοντας ότι θέτει σε κίνδυνο μια διευθέτηση της κρίσης.

H ειρηνευτική διαπραγμάτευση μεταξύ του Ισραήλ και της Παλαιστίνης δεν μπορεί να επικεντρώνεται μόνο στην ισραηλινή εποικιστική δραστηριότητα στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, ανακοίνωσε η βρετανική κυβέρνηση αντιδρώντας στην ομιλία χθες του Kerry.

Η Βρετανία υποστηρίζει μια λύση των δύο κρατών και θεωρεί παράνομη την κατασκευή από το Ισραήλ οικισμών στα κατεχόμενα εδάφη, δήλωσε ο εκπρόσωπος της πρωθυπουργού May. "Ωστόσο είναι σαφές ότι η εποικιστική δραστηριότητα απέχει μακράν από το να είναι το μόνο πρόβλημα στη σύγκρουση αυτή", πρόσθεσε.

Χωρίς να γίνεται ευθεία αναφορά στις δηλώσεις του Kerry, η βρετανική θέση δείχνει να είναι επικριτική της ομιλίας του επικεφαλής του State Department.
"Δεν θεωρούμε συνεπώς ότι ο καλύτερος τρόπος για την ειρηνευτική διαπραγμάτευση είναι η εστίαση σε ένα μόνο πρόβλημα, και στην περίπτωση αυτή στην κατασκευή οικισμών, ενώ η σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και της Παλαιστίνης είναι απείρως πιο περίπλοκη. Δεν θεωρούμε ότι ωφελεί να γίνεται επίθεση εναντίον μιας συμμαχικής και δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης. Η κυβέρνησή μας πιστεύει ότι οι διαπραγματεύσεις μπορεί να επιτύχουν μόνο αν διεξαχθούν από τις δύο πλευρές, με την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας", πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της May.

Μια απόφαση που καταδικάζει την ισραηλινή εποικιστική δραστηριότητα υιοθετήθηκε στις 23 Δεκεμβρίου από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, προκαλώντας την οργή του εβραϊκού κράτους. Για πρώτη φορά μετά το 1979, οι ΗΠΑ δεν άσκησαν βέτο σε μια απόφαση για το θέμα αυτό. Η αποχή τους επέτρεψε την ψήφιση της απόφασης από τα άλλα 14 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ