H Γερουσία ζητά περισσότερα στοιχεία για τις επαφές του J. Kushner στη Ρωσία

H Γερουσία ζητά περισσότερα στοιχεία για τις επαφές του J. Kushner στη Ρωσία

Ο δικηγόρος του Jared Kushner δεν παρέδωσε στην Επιτροπή Δικαιοσύνης της Γερουσίας έγγραφα σχετικά με “μία μυστική προσέγγιση από τη Ρωσία, αλλά και μία πρόσκληση σε δείπνο”, σύμφωνα με δηλώσεις μελών του προεδρείου της επιτροπής αυτής. Ο Jared Kushner είναι γαμπρός του προέδρου Donald Trump και υψηλόβαθμος σύμβουλος του Λευκού Οίκου.

Σε επιστολή τους προς τον δικηγόρο του Kushner, Abe Lowell, οι γερουσιαστές Chuck Grasley και Diane Feinstien, ηγετικά μέλη της Επιτροπής Δικαιοσύνης της Γερουσίας, από το Ρεπουμπλικανικό και το Δημοκρατικό Κόμμα, προσδιόρισαν τα έγγραφα αλλά και ηλεκτρονικά μηνύματα, τα οποία δεν τους έχουν παραδοθεί.

Σύμφωνα με την επιστολή αυτή, ο Kushner προώθησε σε στέλεχος της προεκλογικής εκστρατείας του Trump, ηλεκτρονικά μηνύματα από τον Σεπτέμβριο του 2016 σχετικά με τα WikiLeaks. Τα WikiLeaks έχουν δημοσιοποιήσει ηλεκτρονικά μηνύματα, για τα οποία οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών έχουν αποφανθεί ότι προέρχονται από υποκλοπή των ρωσικών στρατιωτικών υπηρεσιών στους ηλεκτρονικούς λογαριασμούς μελών της ηγεσίας του Δημοκρατικού Κόμματος. “Όπως φαίνεται, η έρευνα σας δεν συμπεριέλαβε αρκετά έγγραφα”, ανέφερε η επιστολή προς τον Lowell, σχετικά με την ανταπόκριση του ιδίου σε τρία αιτήματα για την προσκόμιση υλικού στην έρευνα της επιτροπής για πιθανή εμπλοκή της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016.

“Τόσο ο κ. Kushner, όσο κι εγώ ανταποκριθήκαμε σε όλα τα αιτήματα που μας έγιναν. Έχω παραθέσει όλα τα σχετικά έγγραφα που έχουν να κάνουν με τις επαφές του κ. Kushner. Παράλληλα, έχουμε ενημερώσει την επιτροπή ότι είμαστε ανοιχτοί για ν' ανταποκριθούμε σε κάθε πρόσθετο αίτημα, ενώ θα εξακολουθήσουμε να συνεργαζόμαστε μέσω του Λευκού Οίκου για την αποστολή εγγράφων σχετικά με την περίοδο πριν και μετά την ορκωμοσία του προέδρου Trump”.

Όταν ρωτήθηκε σχετικά με την επιστολή, η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Sarah Hackaby sanders παρέπεμψε τους δημοσιογράφους στον Lowell.

Ο ειδικός ανακριτής με εισαγγελικά καθήκοντα Robert Mueller ζήτησε από την προεκλογική εκστρατεία του προέδρου Donald Trump να τού παραδώσει περισσότερα έγγραφα σχετικά με την εμπλοκή της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016, μεταδίδει το CNN επικαλούμενο δύο πηγές.

Τη νέα εξέλιξη δημοσιοποίησε πρώτη η εφημερίδα “The Wall Street Journal”.

Ο πρόεδρος Trump απορρίπτει κάθε ενδεχόμενο συνωμοσίας της προεκλογικής εκστρατείας του με τη Ρωσία, ενώ η Μόσχα απορρίπτει την αναφορά τριών αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών που δημοσιοποιήθηκε τον Ιανουάριο, με συμπέρασμα την εμπλοκή της Ρωσίας στην προεκλογική εκστρατεία, σε βάρος της προεδρικής υποψηφίου των Δημοκρατικών, Hillary Clinton.

Ο Kushner παραμένει ένα από τα βασικά πρόσωπα στην έρευνα που διεξάγει ο ειδικός ανακριτής, με εισαγγελικά καθήκοντα Robert Mueller, αλλά και τρεις επιτροπές του Κογκρέσου σχετικά με τη ρωσική εμπλοκή. Ειδικότερα, ο Mueller διερευνά τον εντοπισμό ποινικών ευθυνών προς την κατεύθυνση της συνωμοσίας πρώην στελεχών της προεκλογικής εκστρατείας του Trump, αλλά και το ενδεχόμενο παρεμπόδισης του έργου της αμερικανικής δικαιοσύνης τόσο από τον πρόεδρο, όσο και από στελέχη του Λευκού Οίκου. Ο Kushner ελέγχεται επίσης και για τον πιθανό του ρόλο στη λήψη της απόφασης του Trump, σχετικά με την αιφνιδιαστική αποπομπή του πρώην διευθυντή του FBI, James Comey τον περασμένο Μάιο. Η αποπομπή του Comey οδήγησε τον Αμερικανικό υφυπουργό Δικαιοσύνης Rod Rogenstein στο διορισμό του Mueler, μετά την αυτοεξαίρεση του υπουργού Δικαιοσύνης Jeff Sessions. Για τον Sessions έχουν δημοσιευτεί πληροφορίες σχετικά με προεκλογικές επαφές του με Ρώσους αξιωματούχους και κυρίως με τον πρώην πρεσβευτή της Ρωσίας στις ΗΠΑ, Sergey Kisliak. Η δημοσιοποίηση των πληροφοριών αυτών, τον οδήγησε στην απόφαση του για την αυτοεξαίρεσή του από την έρευνα προκαλώντας την οργή του προέδρου Trump.

Παράλληλα, διερευνάται εάν ο Kushner είχε κάποιο ρόλο στις μετεκλογικές προσπάθειες του πρώην Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Michael Flynn ή άλλων στελεχών για την άρση των αμερικανικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας, σε αντάλλαγμα για οικονομικές επενδύσεις ή άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Ένα δημοσίευμα του Reuters (26 Μαΐου) επικαλούμενο δύο πηγές ανέφερε ότι ο Kushner κι ο Flynn συζήτησαν με τον Kisliak την οργάνωση ενός “μυστικού διαύλου” επικοινωνίας μεταξύ του Trump και του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin, παρακάμπτοντας το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ και τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες.

Ο Flynnν αποπέμφθηκε από τα καθήκοντά του ως Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, τον Φεβρουάριο αφού παραπλάνησε τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Mike Pence σχετικά με τις προεκλογικές τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε με τον Kisliak. Την προηγούμενη εβδομάδα ο Flynn εξέφρασε φόβους για το ενδεχόμενο απαγγελίας κατηγοριών κατά του γιου του, Michael Flynn Jr. και σχετικά με τις δραστηριότητες προσφοράς υπηρεσιών της εταιρίας τους προς ξένες κυβερνήσεις, που δεν είχαν δηλωθεί εμπρόθεσμα στο υπουργείο Δικαιοσύνης όπως προβλέπεται από την εφαρμογή ειδικής νομοθεσίας.

Η επιστολή των γερουσιαστών ανέφερε επίσης ότι ο Lowell δεν παρέδωσε έγγραφα σχετικά με “τις επικοινωνίες που έγιναν με τον Sergey Millian αντίγραφα των οποίων έχει ο Kushner”.

Ο Millian που έχει χρησιμοποιήσει πολλά ψευδώνυμα είναι ένας γεννημένος στη Λευκορωσία μετανάστης και το 2006 βοήθησε το Εμπορικό Επιμελητήριο Ρωσίας-ΗΠΑ στην προσπάθεια προώθησης ταξιδιών Αμερικανών επιχειρηματιών στη Ρωσία. Μετά ένα τέτοιο ταξίδι τον Δεκέμβριο του 2011 που είχε οργανωθεί από το εν λόγω επιμελητήριο και την ημικρατική ρωσική υπηρεσία (Rossotrudnichestvo) οι πράκτορες του FBI ρώτησαν τους συμμετέχοντες εάν τους προσέγγισαν Ρώσοι κατάσκοποι στη διάρκεια της επίσκεψης, σύμφωνα με τη μαρτυρία ενός από τους συμμετέχοντες.

Ο Millian, που έχει συναντηθεί με τον Trump τουλάχιστον μία φορά, υπερηφανευόταν για τη συνάντηση αυτή, ενώ αρνείται ότι είναι πράκτορας της Ρωσίας.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ