H ώρα των Project Manager στο Δημόσιο

H ώρα των Project Manager στο Δημόσιο

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για την προσέλκυση διευθυντικών στελεχών από τον ιδιωτικό τομέα προκειμένου να στελεχωθεί ο ΕΦΚΑ, θα αποδειχθεί ότι θα είναι μόνο η… αρχή. Χθες, ο πρωθυπουργός της χώρας, συζητώντας στο συνέδριο του ΣΕΒ με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Fairfax Prem Watcha ουσιαστικά «φωτογράφισε» την επέκταση της πολιτικής στο σύνολο του δημοσίου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τάχθηκε υπέρ της ενίσχυσης του Δημοσίου με εξειδικευμένα στελέχη τα οποία θα αναλάβουν να υλοποιήσουν συγκεκριμένα project που τόσο ανάγκη έχει ο δημόσιος τομέας. Όχι όμως με τη δημιουργία μόνιμων θέσεων εργασίας.

Η περιγραφή του ήταν πολύ συγκεκριμένη: «έρχεσαι στο δημόσιο για 3,4 ή 8 χρόνια. Υλοποιείς ένα έργο, βοηθάς τη χώρα του. Παίρνεις την ικανοποίηση γιατί συνέβαλλες για το κοινό καλό και γνωρίζεις ότι θα ανταμειφθείς με βάση τη συμβολή και την αποδοτικότητά σου» τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Με λίγες φράσεις, ο πρωθυπουργός «έδειξε» το πρόβλημα και τη λύση που σκοπεύει να δώσει. Το δημόσιο μπορεί να έχει ικανά στελέχη ωστόσο, προς το παρόν, δεν υπάρχει τρόπος να επιβραβευθούν ότι θα κάνουν το «κάτι παραπάνω» για το κοινό καλό. Επίσης, έχει εξελιχθεί σε ιδιαίτερα προβληματική τα τελευταία χρόνια τόσο η ανάδειξη των διευθυντικών στελεχών (σ.σ λόγω ιεραρχίας, κομματικών σκοπιμοτήτων κλπ) όσο και η παύση όσων δεν μπορούν να φέρουν σε πέρας το έργο που τους ανατίθεται.

Η λύση που προωθείται λοιπόν ουσιαστικά προβλέπει την τοποθέτηση project managers κάτι που ουσιαστικά φέρνει καινούργια «λογική»: αντί να δημιουργείται η θέση για να καλυφθεί από συγκεκριμένα πρόσωπα, καταγράφεται η ανάγκη και αναζητείται το πρόσωπο που θα φέρει σε πέρας το έργο όχι μέσα στα στενά όρια του δημοσίου αλλά και έξω από αυτά. Ακόμη και έξω από τα σύνορα της χώρας καθώς η δυνατότητα να απασχοληθούν «μυαλά» που έχουν φύγει εκτός Ελλάδας σε θέσεις ευθύνης στο δημόσιο μπορεί να αποτελέσει ισχυρό κίνητρο επαναπατρισμού. Όχι ενδεχομένως λόγω του ύψους των αμοιβών, όσο λόγω της διάθεσης για προσφορά.

Ο πρωθυπουργός ουσιαστικά χθες έδειξε τις προθέσεις της κυβέρνησης. Ο ΕΦΚΑ θα είναι, ενδεχομένως, το πρώτο «πεδίο» στο οποίο θα δοκιμαστεί η συγκεκριμένη πολιτική. Η επιτυχία, θα φέρει «επέκταση». Μένει να φανεί πώς θα γίνει η υλοποίηση. Και φυσικά, τι έκταση θα λάβουν οι αντιδράσεις καθώς το σχέδιο των project managers θα «συγκρουστεί» με νοοτροπίες και συμφέροντα 10ετιών.