H πρωτοβουλία της Κίνας για τον δρόμο του μεταξιού θα ωφελήσει τη Ρωσία

H πρωτοβουλία της Κίνας για τον δρόμο του μεταξιού θα ωφελήσει τη Ρωσία

Η πρωτοβουλία «Μία ζώνη, ένας δρόμος» της Κίνας μπορεί να ωφελήσει τη Ρωσία, δήλωσε Ρώσος οικονομολόγος σε συνέντευξη που έδωσε στο Xinhua.

Ο Όλεγκ Τομοφέγιεφ, βοηθός καθηγητή στο Τμήμα Οικονομικών και Διοίκησης Επιχειρήσεων στο κρατικό πανεπιστήμιο Διοίκησης Επιχειρήσεων, δήλωσε ότι με την εφαρμογή του σχεδίου αυτού μαζί με την Κίνα, η Μόσχα θα μπορέσει να διευρύνει τη διεθνή επιρροή της και να μειώσει τις συνέπειες από τις κυρώσεις που της επέβαλε η Δύση.

Η Κίνα και η Ρωσία υπέγραψαν κοινή διακήρυξη στις 8 Μαΐου του 2015, ενοποιώντας τα αναπτυξιακά προγράμματα της Ευρωασιατικής Οικονομικής Ένωσης και της οικονομικής ζώνης του δρόμου του μεταξιού της Κίνας. Ο Τιμοφέγιεφ δήλωσε ότι οι βορειοανατολικές επαρχίες της Κίνας προωθούν τώρα ενεργά τον θαλάσσιο δρόμο του μεταξιού, για να αποκτήσουν πρόσβαση στα λιμάνια της Ρωσικής ''Απω Ανατολής.

Για να γίνει αυτό, «χρειάζονται τεράστιες επενδύσεις για την κατασκευή οδικού διαδρόμου που θα συνδέει την Πολτάβκα στην περιφέρεια Πριμόρσκι της Ρωσίας και τη Ντογκνίνγκ στην κινεζική επαρχία Χεϊλονγκγιάνγκ, ένας σιδηρόδρομος υψηλής ταχύτητας και εθνικός δρόμος μεταξύ της πόλης Βλαδιβοστόκ της Ρωσικής ''Απω Ανατολής και της κινεζικής πόλης του Σουιφενχέ, καθώς και η αναγκαία υποδομή στο λιμάνι του Βλαδιβοστόκ», δήλωσε ο Τομοφέγιεφ.

Η πρωτοβουλία «Οικονομική ζώνη του δρόμου του μεταξιού και ο θαλάσσιος δρόμος του μεταξιού στον 21ο αιώνα» προωθήθηκε το 2013 από την κινεζική κυβέρνηση για να συνδέσει τις οικονομίες χωρών της Ασίας, της Ευρώπης και της Αφρικής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ