H Societe Generale καταδικάστηκε να αποζημιώσει χρηματομεσίτη που τη ζημίωσε 4,9 δισ. ευρώ

H Societe Generale καταδικάστηκε να αποζημιώσει χρηματομεσίτη που τη ζημίωσε 4,9 δισ. ευρώ

Ο «κακόβουλος χρηματομεσίτης» οι ενέργειες του οποίου είχαν στοιχίσει στη γαλλική τράπεζα Societe Generale δισεκατομμύρια ευρώ κέρδισε μετά την προσφυγή του εναντίον της «άδικης» απόλυσής του, καθώς γαλλικό εργατοδικείο διέταξε την πρώην εργοδότρια επιχείρηση να καταβάλει στον Ζερόμ Κερβιέλ αποζημίωση ύψους 450.000 ευρώ.

Το εργατοδικείο, που αποτελείται από εκπροσώπους εργοδοτών και εργατικών συνδικάτων εξίσου, αποφάνθηκε ότι η τράπεζα απέλυσε τον Κερβιέλ χωρίς «πραγματική και σοβαρή αιτία», διότι η απόλυσή του έγινε πολύ καιρό αφότου έγιναν γνωστές οι παράνομες συναλλαγές του.

Ο δικηγόρος ο οποίος εκπροσώπησε τη Societe Generale, ο Αρνό Σαλί, χαρακτήρισε την ετυμηγορία «σκάνδαλο» και προειδοποίησε πως το τραπεζικό ίδρυμα θα ασκήσει έφεση στην απόφαση, που ο ίδιος είπε πως θεωρεί ότι αντίκειται στον νόμο.

Ο 39χρονος Κερβιέλ καταδικάστηκε τον Οκτώβριο του 2010 από δικαστήριο του Παρισιού να εκτίσει τρία χρόνια φυλάκιση για παραβίαση εμπιστοσύνης και απάτη, στην υπόθεση η οποία είχε στοιχίσει 4,9 δισεκ. ευρώ στην τράπεζα, και αφορούσε συναλλαγές με παράγωγα μετοχών το 2008, που είχαν καταστροφική κατάληξη.

Η σημερινή απόφαση αναμένεται να εντείνει ξανά τη διαμάχη σχετικά με τον ρόλο των εργατοδικείων. Νωρίτερα φέτος, η κυβέρνηση του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PS) υπαναχώρησε από την προσπάθειά της να επιβάλει διά νόμου περιορισμούς στις αποζημιώσεις τις οποίες μπορούν τα επιδικάζουν τα δικαστήρια αυτά για άδικες και καταχρηστικές απολύσεις.

Ο χρηματομεσίτης ουδέποτε αρνήθηκε ότι είχε κρύψει τις θέσεις αξίας 50 δισεκ. ευρώ που είχε λάβει, αλλά δηλώνει πως οι ανώτεροί γνώριζαν ή όφειλαν να γνωρίζουν τις ενέργειές του—κάτι το οποίο η Societe Generale διαψεύδει από την αρχή.

Η εργατική νομοθεσία στη Γαλλία δίνει στις εταιρείες δύο μήνες προθεσμία για να επιβάλει πειθαρχικές ποινές σε περίπτωση παραπτωμάτων υπαλλήλων της, όμως το εργατοδικείο συμπέρανε πως οι κινήσεις του χρηματομεσίτη ήταν γνωστές από το 2007 αλλά ο Κερβιέλ δεν απολύθηκε παρά τον Φεβρουάριο του 2008, σύμφωνα με τον συνήγορό του Νταβίντ Κουμπί. Κατά τον ίδιο, η απόφαση «αποκαθιστά τη δικαιοσύνη και κάνει κομμάτια την ιστορία που πρόβαλε από την αρχή η Societe Generale».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ