H Τ. Μέι	προειδοποιεί για τον κίνδυνο «άτακτου» Brexit

H Τ. Μέι προειδοποιεί για τον κίνδυνο «άτακτου» Brexit

Η βρετανική κυβέρνηση θα δώσει στη δημοσιότητα τη λεγόμενη «λευκή βίβλο» σχετικά με την πολιτική της για το Brexit την προσεχή Πέμπτη, ανακοίνωσε η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι μιλώντας στο κοινοβούλιο.

Η Μέι διαβεβαίωσε ότι η μεταβατική περίοδος για το Brexit δεν πρόκειται να παραταθεί και ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δεν θα έχει δικαιοδοσία στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά την οριστικοποίηση του «διαζυγίου». Επέμεινε επίσης ότι η δική της πρόταση για το Brexit είναι η σωστή.

Η πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να αντιμετωπίσει εποικοδομητικά τη νέα πρότασή της γιατί σε διαφορετική περίπτωση ελοχεύει ο κίνδυνος μιας αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου χωρίς την επίτευξη συμφωνίας.

Μιλώντας λίγη ώρα μετά την παραίτηση δύο κορυφαίων υπουργών της κυβέρνησής της, με αφορμή το σχέδιό της για το Brexit, η Μέι είπε ότι τα μοντέλα που πρότειναν οι Βρυξέλλες για τη μελλοντική σχέση τους με το Λονδίνο ήταν «απαράδεκτα».

Αυτό που προτείνουμε είναι μια πρόκληση για την ΕΕ, απαιτεί από αυτούς να το επανεξετάσουν, να δουν πέραν των θέσεων που έχουν λάβει μέχρι τώρα και να συμφωνήσουν σε μια νέα και δίκαιη ισορροπία μεταξύ δικαιωμάτων και υποχρεώσεων», υποστήριξε. Σχολίασε όμως ότι οι ενδείξεις που έχει από άλλους Ευρωπαίους ηγέτες είναι ότι με τις νέες προτάσεις του Λονδίνου είναι εφικτό να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις για το Brexit.

Αν η ΕΕ συνεχίσει την παρούσα πορεία της υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για ένα «άτακτο» Brexit, χωρίς συμφωνία, προειδοποίησε. Μια υπεύθυνη κυβέρνηση πρέπει να προετοιμάζεται για όλες τις πιθανές καταλήξεις, συμπεριλαμβανομένου και ενός διαζυγίου χωρίς συμφωνία, συνέχισε η Μέι, λέγοντας ότι το υπουργικό συμβούλιο συμφώνησε ότι θα πρέπει να επιταχυνθούν οι προετοιμασίες για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Όπως δήλωσε η Τ. Μέι στο κοινοβούλιο, η Βρετανία πρέπει να έχει την ελευθερία να προστατεύσει τον κυρίαρχο ρόλο της στον τομέα των υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων και των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, μετά την αποχώρησή της από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σημειώνεται ότι ο ΥΠΕΞ Τζόνσον παραιτήθηκε νωρίτερα με αφορμή το σχέδιο της Μέι για το Brexit που περιλαμβάνει την πρόταση για τη δημιουργία μιας «ζώνης ελευθέρου εμπορίου» για τα αγαθά, όχι όμως και λεπτομέρειες σε ό,τι αφορά την προσέγγισή της στο θέμα των υπηρεσιών.

«Πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό να διατηρήσουμε μεγαλύτερη ευελιξία στο πώς θα χειριστούμε τις υπηρεσίες (...) Θέλουμε να είμαστε ελεύθεροι να διασφαλίσουμε ότι θα είμαστε σε θέση να κάνουμε ό,τι είναι αναγκαίο για να διατηρήσουμε τον ρόλο-κλειδί μας στις υπηρεσίες και όχι μόνο στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες» συνέχισε βρετανίδα πρωθυπουργός.

Σε μια τεταμένη συνεδρίαση στο κοινοβούλιο, η Μέι προασπίστηκε το σχέδιό της τονίζοντας ότι δεν «απεμπολεί» το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για το Brexit. Όταν ρωτήθηκε για τη δυσαρέσκεια που εκφράζουν για το σχέδιό της οι υποστηρικτές του Συντηρητικού Κόμματος, απάντησε χαρακτηριστικά πως «δεν πρόκειται για προδοσία».

Τέλος, η Τερέζα Μέι έπλεξε τέλος το εγκώμιο των δύο παραιτηθέντων υπουργών, του Μπόρις Τζόνσον και του Ντέιβιντ Ντέιβις, λέγοντας ότι «διαφωνούσαν» για τον τρόπο με τον οποίο θα οδηγούσαν τη χώρα στην έξοδο από την ΕΕ.

Παραιτήθηκε και ο ΥΠΕΞ Μπόρις Τζόνσον

Λίγες ώρες αφότου ο υπουργός αρμόδιος για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, Ντέιβιντ Ντέιβις, γνωστοποίησε ότι μένει εκτός κυβέρνησης, ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Μπόρις Τζόνσον υπέβαλλε και αυτός την παραίτησή του, εξαπολύοντας κατηγορίες για τους χειρισμούς της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι.

Τη θέση του Μπόρις Τζόνσον ως επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας ανέλαβε ο υπουργός Υγείας, Τζέρεμι Χαντ.

Μεταξύ άλλων, στην επιστολή παραίτησής του, ο Μπ. Τζόνσον προειδοποιεί ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα καταλήξει αποικία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σχολιάζοντας το σχέδιο της κυβέρνησης που θέλει να διατηρήσει μια στενή εμπορική σχέση με τις Βρυξέλλες και μετά το Brexit.

«Οδεύουμε πραγματικά προς ένα καθεστώς αποικίας. Και πολλοί θα δυσκολευούν να δουν τα οικονομικά ή πολιτικά πλεονεκτήματα αυτής της συγκεκριμένης διευθέτησης» γράφει στην επιστολή, σημειώνοντας ότι «το όνειρο του Brexit πεθαίνει, πνιγμένο από αχρείαστη αυτοαμφισβήτηση» και ότι η χώρα οδεύει προς ένα «μισο-Brexit».

Επισημαίνει ότι δεν θα μπορούσε να προασπιστεί τις προτάσεις της Μέι και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι έπρεπε να παραιτηθεί. Κατηγορεί επίσης την κυβέρνηση ότι «ανέβαλε κρίσιμες αποφάσεις, όπως την προετοιμασία της για ένα Brexit χωρίς την επίτευξη συμφωνίας» και ότι «φαίνεται πως έχει βγει από το τραπέζι (των διαπραγματεύσεων) η δυνατότητα της Βρετανίας να αποκλίνει από τους ευρωπαϊκούς κανόνες».

Ο Μπόρις Τζόνσον υπήρξε το «δημόσιο πρόσωπο» της εκστρατείας υπέρ Brexit του 2016 που έπεισε τους Βρετανούς να εγκαταλείψουν την Ευρωπαϊκή Ένωση, με την αποχώρησή του υπογραμμίζει το βάθος της διαίρεσης που επικρατεί σήμερα στην κυβέρνηση Μέι.

Σε αρκετές περιπτώσεις κατά το παρελθόν ο κ. Τζόνσον είχε φανεί να αντιτίθεται στη στρατηγική της Τ. Μέι, ενώ σε σχόλια που είχαν διαρρεύσει πρόσφατα φερόταν να αναφέρει πως η κυβέρνησή της υπολείπεται «θάρρους», συγκρίνοντας μάλιστα τον τρόπο διαπραγματεύσεων της βρετανίδας πρωθυπουργού με εκείνο του προέδρου των ΗΠΑ, Τραμπ.

Πρόκειται για τη δεύτερη παραίτηση μέσα σε λίγες ώρες καθώς νωρίτερα ο υπουργός αρμόδιος για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Ντέιβιντ Ντέιβις, γνωστοποίησε ότι μένει εκτός κυβέρνησης διότι θεωρεί πως η πολιτική που προωθεί η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι υπονομεύει τις διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες και το βρετανικό κοινοβούλιο δεν θα ανακτήσει όντως τις εξουσίες του μετά την αποχώρηση.

«Η γενική κατεύθυνση της πολιτικής θα μας βάλει στην καλύτερη περίπτωση σε αδύναμη διαπραγματευτική θέση, από την οποία πιθανότατα δεν θα μπορέσουμε να ξεφύγουμε», τόνισε ο Ντέιβις στην επιστολή της παραίτησής του προς τη Μέι.

Και οι δύο παραιτήσεις από τις «θέσεις κλειδιά» έρχονται μετά τη συμφωνία του υπουργικού συμβουλίου την Παρασκευή να υιοθετήσει τα σχέδια της Τερέσα Μέι, για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, ξεπερνώντας το ρήγμα που είχε δημιουργηθεί ανάμεσα στους υπουργούς της, κερδίζοντας τη στήριξη για μια πρόταση «φιλική για τις επιχειρήσεις» που στοχεύει να δώσει ώθηση στις παγωμένες διαπραγματεύσεις για το Brexit.

Όπως ανακοίνωσε η Μέι, η κυβέρνησή της υιοθέτησε μια «κοινή θέση» υπέρ της δημιουργίας μιας «ζώνης ελευθέρου εμπορίου» μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ μετά την αποχώρηση από το μπλοκ.

Σημειώνεται πως η είδηση της παραίτησης του Μπόρις Τζόνσον, δεν επηρέασε σε πρώτο χρόνο το βρετανικό χρηματιστήριο με τον FTSE να συνεχίζει να κινείται ανοδικά με κέρδη 0,37%.

Ευρωπαϊκή Ένωση: Θα εξετάσουμε αν οι προτάσεις της Βρετανίας για το Brexit είναι ρεαλιστικές

Υπενθυμίζεται πως προχτές, ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε αργά χθες ότι θα αξιολογήσει τη διαπραγματευτική θέση που συμφώνησε η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι με το υπουργικό της συμβούλιο για να εξετάσει αν αυτή είναι εφικτή και ρεαλιστική.

«Θα αξιολογήσω τις προτάσεις για να δω αν είναι εφικτές και ρεαλιστικές», ανέφερε με tweet του ο Μπαρνιέ.

Δεν θα διεξαχθεί δεύτερο δημοψήφισμα για το Brexit

Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να προκηρύξει δημοψήφισμα για να εγκριθεί η τελική συμφωνία για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ούτε θα επιδιώξει να καθυστερήσει το Brexit, διαβεβαίωσε ακόμα η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι.

Η Μέι είπε ότι δεν προτίθεται να παρατείνει το άρθρο 50 (της Συνθήκης της Λισαβόνας) με το οποίο το Λονδίνο γνωστοποίησε στις Βρυξέλλες την πρόθεσή του για αποχώρηση. Υποστηρίξε επίσης ότι ο βρετανικός λαός ζητά από την κυβέρνηση να ολοκληρώσει το Brexit και όχι να ψηφίσει ξανά για τη συμφωνία αυτή.

Όταν ρωτήθηκε για μια ενδεχόμενη αμφισβήτησή της από το ίδιο της το κόμμα, η Μέι χαμογέλασε και είπε: «καλή προσπάθεια, αλλά συνεχίζω τη δουλειά για να πετύχω αυτό που θέλει ο βρετανικός λαός».

Λίγο νωρίτερα μια πολιτική συντάκτρια του BBC ανέφερε ότι ίσως να έχουν συγκεντρωθεί αρκετές «υπογραφές» από τους βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος ώστε να ζητήσουν την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης από το κοινοβούλιο στο πρόσωπο της Μέι. «Ψίθυροι ότι βουλευτές των Τόρις έφτασαν τον μαγικό αριθμό των 48 επιστολών που απαιτούνται για τη διεξαγωγή ψήφου εμπιστοσύνης» έγραψε στο Twitter η Λόρα Κένσμπεργκ, διευκρινίζοντας ότι δεν έχει τρόπο να επιβεβαιώσει αν αληθεύει αυτή η πληροφορία.

Οι Συντηρητικοί έχουν 316 βουλευτές στη Βουλή των Κοινοτήτων και με βάση τον κανονισμό του κόμματός τους απαιτείται το 15% από αυτούς (δηλαδή 48) να στείλουν επιστολές στον πρόεδρο της αποκαλούμενης "Επιτροπής 1922" για να αμφισβητήσουν την ηγεσία της Μέι.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία AP