Χάους συνέχεια στους δρόμους της Βενεζουέλας

Χάους συνέχεια στους δρόμους της Βενεζουέλας

Photo by Carlos Becerra/Anadolu Agency/Getty Images

Πάνω από 300 πολίτες συνελήφθησαν από τις δυνάμεις ασφαλείας της Βενεζουέλας, κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων και λεηλασιών με αφορμή την απόσυρση του νομίσματος των 100 μπολιβάρ, ανέφερε ο Nicolas Maduro την Κυριακή σε τηλεοπτικό του διάγγελμα.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο πρόεδρος της χώρας αποφάσισε την κατάργηση του νομίσματος αιφνιδίως, δίνοντας παράλληλα προθεσμία στους πολίτες να το αντικαταστήσει ως τις 20 Δεκεμβρίου. Τελικώς, μετά από ημέρες ταραχών στους δρόμους και τον απολογισμό ενός θανάτου και δεκάδων λεηλατημένων καταστημάτων, ο Maduro ανέβαλε το μέτρο ως τις 2 Ιανουαρίου.

Στο τηλεοπτικό του διάγγελμα την Κυριακή ο πρόεδρος της χώρας κατηγόρησε για ακόμη μια φορά τους κρατούμενους της αντιπολίτευσης ότι ακολουθώντας τις οδηγίες των ΗΠΑ υποκίνησαν το χάος στη χώρα. «Μην έλθετε να μου πείτε ότι είναι πολιτικοί κρατούμενοι», ανέφερε χαρακτηριστικά κατηγορώντας τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Barack Obama ότι «επιδιώκει ένα πραξικόπημα κατά του σοσιαλισμού στη Βενεζουέλα πριν τη λήξη της θητείας του».

Σε όλη τη χώρα εκατοντάδες διαδηλωτών έχουν βγει στους δρόμους καίγοντας χαρτονομίσματα, βρίζοντας τον Maduro και στηλιτεύοντας την κυβέρνηση για τις ελλείψεις τροφίμων και φαρμάκων.

Οι χειρότερες λεηλασίες σημειώθηκαν την Παρασκευή και το Σάββατο στα νότια της Βενεζουέλας, με την αστυνομία να χρησιμοποιεί δακρυγόνα για να κατευνάσει τα πλήθη των διαδηλωτών. Τραγικός απολογισμός των τεταμένων συγκρούσεων είναι ο θάνατος ενός 14χρονου αγοριού μετά από πυροβολισμό στο El Callao την Παρασκευή.

Στο Santa Elena de Uairen, περιοχή που βρίσκεται κοντά στα σύνορα της χώρας με τη Βραζιλία, καταστηματάρχες και κάτοικοι δημιούργησαν «ομάδες επαγρύπνησης», μετά από τη λεηλασία έξι καταστημάτων το Σάββατο που πέρασε. Ακόμη, οι τιμές των τροφίμων μειώθηκαν σε ορισμένες επιχειρήσεις της περιοχής, ως μέτρο για την εκτόνωση των εντάσεων.

Ο Nicolas Maduro, ένας 54χρονος πρώην οδηγός λεωφορείου και υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος αντικατέστησε τον Hugo Chavez το 2013, είχε δει στα τρία χρόνια της ύφεσης που μαστίζει τη χώρα, τη δημοτικότητά του να «βουτά» όλο και πιο χαμηλά. Το εν λόγω μέτρο το δικαιολόγησε ως έναν τρόπο καταπολέμησης της μαφίας στα σύνορα της Βενεζουέλας.

Οι πολιτικοί του αντίπαλοι στον αντίποδα, σημειώνουν πως πρόκειται για μια ακόμη απόδειξη των καταστροφικών οικονομικών πολιτικών του, ενώ ζητούν την παραίτησή του.