Χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους του Χονγκ Κονγκ κατά της φυλάκισης ακτιβιστών

Χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους του Χονγκ Κονγκ κατά της φυλάκισης ακτιβιστών

Χιλιάδες διαδηλωτές κατέβηκαν στους δρόμους του Χονγκ Κονγκ την Κυριακή για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στη φυλάκιση τριών ακτιβιστών και ηγετικών στελεχών του νεανικού κινήματος για τη δημοκρατία (το κίνημα της ομπρέλας) που έκανε την πρώτη εμφάνισή του το φθινόπωρο του 2014.

Όπως μεταδίδει το CNBC, πλέον αυξάνεται το ποσοστό των ανθρώπων που αμφισβητούν την ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας στην κινέζικη πόλη.

Πριν λίγες μέρες, οι Τζόσουα Γουόνγκ, Νέιθαν Λόου και Αλεξ Τσόου καταδικάστηκαν σε φυλάκιση έξι, οκτώ και επτά μηνών αντίστοιχα.

Και οι τρεις καταδικάσθηκαν για τον ρόλο τους σε συγκέντρωση που θεωρήθηκε παράνομη στις 26 Δεκεμβρίου 2014. Οι διαδηλωτές είχαν σκαρφαλώσει σε μεταλλικές σκαλωσιές και είχαν εισβάλει στη Civic Square, εντός του συμπλέγματος των κυβερνητικών κτιρίων.

Ο πρώην ηγέτης του φοιτητικού κινήματος του 2014, Lester Shum, ο οποίος βοήθησε στην διοργάνωση της διαδήλωσης, ανέφερε ότι η μαζικότητα της διαδήλωσης ήταν μεγαλύτερη από αυτές που έλαβαν χώρα το 2014 και είχαν προκαλέσει πανικό στην μεγαλούπολη της παγκόσμιας οικονομίας επί 79 μέρες.

"Αυτό δείχνει ότι η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ, το Κινεζικό Κομμουνιστικό καθεστώς και η συνωμοσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης για να αποτρέψουν τους πολίτες του Χονγκ Κονγκ από το να συμμετέχουν σε πολιτικές διαδικασίες και να διαμαρτυρηθούν κατά των νόμων έχει αποτύχει πλήρως", δήλωσε ο Shum.

Οι διαδηλωτές κρατούσαν ένα μεγάλο πανό που έγραφε: «Δεν είναι έγκλημα να αγωνίζεσαι κατά του ολοκληρωτισμού» και φώναζαν συνθήματα: «Απελευθερώστε όλους τους πολιτικούς κρατούμενους. Πολιτική ανυπακοή, δεν φοβόμαστε, δεν μετανιώνουμε».