Χιλιάδες κούρδοι πεσμεργκά παίρνουν θέση απέναντι στον ιρακινό στρατό

Χιλιάδες κούρδοι πεσμεργκά παίρνουν θέση απέναντι στον ιρακινό στρατό

Χιλιάδες Κούρδοι μαχητές, οι γνωστοί και ως πεσμεργκά, έχουν λάβει θέσεις στην (πλούσια σε πετρελαϊκά κοιτάσματα) περιοχή του Κιρκούκ, προκειμένου να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενη απειλή από τις δυνάμεις του Ιράκ, εξαιτίας της έντασης που έχει δημιουργηθεί μετά το δημοψήφισμα της 25ης Σεπτεμβρίου για την ανεξαρτησία του ιρακινού Κουρδιστάν, που η Βαγδάτη χαρακτήρισε παράνομο. 

«Δεκάδες χιλιάδες κούρδοι πεσμεργκά και δυνάμεις ασφαλείας βρίσκονται ήδη γύρω από το Κιρκούκ», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της τοπικής κυβέρνησης, Kosrat Rasul. «Τουλάχιστον 6.000 επιπλέον πεσμεργκά έχουν αναπτυχθεί στην ίδια περιοχή από την Πέμπτη το βράδυ, έτσι ώστε να αντιμετωπίσουν την απειλή από τις ιρακινές δυνάμεις», πρόσθεσε.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε μία στιγμή που ο ιρακινός στρατός ξεκίνησε σήμερα επιχειρήσεις στην επαρχία του Κιρκούκ, περιοχή που διεκδικούν τόσο η Βαγδάτη όσο και το Ιρακινό Κουρδιστάν, όπως δήλωσε στο AFP ένας Ιρακινός στρατηγός.

«Οι ιρακινές ένοπλες δυνάμεις προελαύνουν για να λάβουν τις στρατιωτικές θέσεις που είχαν πριν τα γεγονότα του Ιουνίου του 2014», τις οποίες οι πεσμεργκά, οι Κούρδοι μαχητές, έθεσαν υπό τον έλεγχο τους μετά το χάος που δημιουργήθηκε από την προέλαση του Ισλαμικού Κράτους, δήλωσε ο στρατηγός αυτός που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Υπενθυμίζεται πως ούτε η Τουρκία και το Ιράν έχουν αναγνωρίσει το κουρδικό δημοψήφισμα, ενώ έχουν συμφωνήσει να τηρήσουν κοινή στάση με τη Βαγδάτη στο συγκεκριμένο θέμα.