Χρ. Σταϊκούρας: Έμπρακτη αλληλεγγύη μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών για ανάπτυξη κι ευημερία

Χρ. Σταϊκούρας: Έμπρακτη αλληλεγγύη μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών για ανάπτυξη κι ευημερία

Την ανάγκη για στενότερη συνεργασία μεταξύ των θεσμών και των εταίρων για την ταχύτερη δυνατή εκταμίευση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με στόχο να γίνουν οι ευρωπαϊκές κοινωνίες πιο συνεκτικές και οι οικονομίες πιο ανθεκτικές επεσήμανε στην δική του τοποθέτηση ο υπουργός Οικονομικών, μετά τη συνάντηση του με τον κ. Ρέγκλινγκ

Όπως είπε, κάτι τέτοιο προϋποθέτει έμπρακτη αλληλεγγύη, γρήγορα αντανακλαστικά και υψηλές ταχύτητες μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών και εταίρων, ώστε να δικαιώσουμε την ιστορία της Ευρώπης ως δύναμης ειρήνης, δημοκρατίας, ανάπτυξης, κοινωνικής ευημερίας και συνοχής.

Ο υπ. Οικονομικών τόνισε επίσης την ανάγκη να επανεξετάσουμε τους όρους του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, υπό το πρίσμα της διασφάλισης της μακροπρόθεσμης διατηρησιμότητας των δημόσιων οικονομικών, αλλά και της παροχής της μέγιστης δυνατής ευελιξίας στην αντιμετώπιση κρίσεων, της προστασίας και ενθάρρυνσης των δημοσίων επενδύσεων και της διαφάνειας στον σχεδιασμό και την εφαρμογή των όποιων αλλαγών.

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε επίσης τις προσπάθειες της Ελλάδας για την αντιμετώπιση των συνεπειών της οικονομικής κρίσης με την εκμετάλλευσης της δημοσιονομικής ευελιξίας μέσω της οποίας προωθούνται και μειώσεις φόρων.

Παράλληλα εν μέσω πανδημίας η Ελλάδα συνεχίζει να δανείζεται από τις αγορές με ιστορικά χαμηλά επιτόκια προχωρώντας μεταρρυθμίσεις και αποκρατικοποιήσεις έχοντας προετοιμάσει από τις πρώτες χώρες με τον πιο πλήρη τρόπο το σχέδιο της για το Ταμείο Ανάκαμψης.