Η Ακροδεξιά ετοιμάζεται να συγκυβερνήσει (και) στην Αυστρία

Η Ακροδεξιά ετοιμάζεται να συγκυβερνήσει (και) στην Αυστρία

«Ο Heinz-Christian Strache είναι ο ηγέτης της αντιπολίτευσης εδώ και 12 χρόνια και κάποια στιγμή, θέλει πραγματικά να τον αποκαλούν ως “κ. Αντικαγκελάριο”». Το παραπάνω σχόλιο, που ανήκει στον πολιτικό επιστήμονα Thomas Hofer και δημοσιεύτηκε σε ανάλυση του Bloomberg για τις βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν στην Αυστρία την Κυριακή 15 Οκτωβρίου, δείχνει προς ένα σενάριο που, για την ώρα, μοιάζει να είναι από τα πιο πιθανά.

Ποιο είναι αυτό; Απλούστατα, εάν οι δημοσκοπήσεις επαληθευτούν, τότε το ακροδεξιό Κόμμα Ελευθερίας, του οποίου ηγείται ο Strache, ενδέχεται να επιστρέψει στην κυβέρνηση μετά από δέκα χρόνια. Αυτή τη φορά, ως εταίρος του νεαρότερου καγκελάριου στην ιστορία της Αυστρίας και στην πολιτική σκηνή της Ευρώπης και όλου του πλανήτη – του νυν υπουργού Εξωτερικών και υποψηφίου του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, του 32χρονου Sebastian Kurz.

Μάλιστα, κατά την πρόσφατη τηλεμαχία τους, ο Strache επιχείρησε να απομακρύνει ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια που υπάρχουν στον δρόμο προς την κυβερνητική συνεργασία: «Είμαστε φιλο-Ευρωπαίοι», δήλωσε με χαρακτηριστική άνεση, κάνοντας στροφή από τις θέσεις που εξέφραζε το 2010, όταν ζητούσε «να πεταχτεί έξω από την ευρωζώνη όλες οι χώρες της περιοχής της Μεσογείου».

«Το Λαϊκό Κόμμα (Χριστιανοδημοκράτες) είναι μακράν το φιλικότερο για την οικονομία και τις αγορές, ενώ το Κόμμα Ελευθερίας έχει αμβλύνει τη ρητορική του και δεν κάνει πλέον καν λόγο για αποχώρηση από την ΕΕ. Έτσι, οι άνθρωποι στην Αυστρία δεν ανησυχούν μήπως αυτές οι εκλογές κινηθούν σε αντιευρωπαϊκή κατεύθυνση», σχολίασε στο Bloomberg ο Guenther Schmitt, διαχειριστής κεφαλαίων στην Raiffeisen Kapitalanlage.

 

Γράφημα: Τα κόμματα που έχουν συγκυβερνήσει στην Αυστρία μεταπολεμικά

 

Πρόκειται, βεβαίως, για μια στροφή η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο του γενικότερου πολιτικού «λίφτινγκ» που επιχειρεί το Κόμμα Ελευθερίας εδώ και χρόνια και το έχει εντείνει ενόψει των εκλογών. Και μάλιστα αποτελεσματικά, όπως φάνηκε και από τη διεκδίκηση, ως την τελευταία στιγμή, της προεδρίας της χώρας, στις επαναληπτικές εκλογές που έγιναν τον Δεκέμβριο του 2016, όπου ο υποψήφιός του, Norbert Hofer, έλαβε τελικώς το 46,2% των ψήφων έναντι 53,8% του «πράσινου» Alexander Van der Bellen.

Για του λόγου το αληθές, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το Κόμμα Ελευθερίας διεκδικεί τη δεύτερη θέση, με ποσοστό μάλιστα που είναι πιθανό να καταρρίψει το 26,9% του 1999, που είχε σημειώσει ο ιδρυτής του (και μακαρίτης πλέον) Joerg Haider, ο οποίος και το οδήγησε στην κυβέρνηση.

«Κλειδί» για το εάν θα συμμετέχει τελικώς η Ακροδεξιά στη νέα κυβέρνηση της Αυστρίας θα είναι, όσο κι αν μοιάζει παράδοξο, η εκλογική επίδοση των Σοσιαλδημοκρατών. Το κόμμα του απερχόμενου καγκελάριου Christian Kern πλήττεται, εκτός όλων των άλλων, και από ένα σκάνδαλο που αφορά «βρόμικη» εκστρατεία προπαγάνδας κατά του Kurz και βλέπει τα ποσοστά του να κατρακυλούν στις δημοσκοπήσεις, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να έρθει έρχεται τρίτο. Εάν τα προγνωστικά επιβεβαιωθούν, τότε το πιθανότερο είναι (όπως ακριβώς συμβαίνει και με τους όμορους Γερμανούς του SPD) το κόμμα να επιλέξει να μείνει εκτός της επόμενης κυβέρνησης, καθιστώντας έτσι μονόδρομο τη συνεργασία του Kurz με τον Strache.

Αισιοδοξία στο χρηματιστήριο

Εφόσον αυτό συμβεί, τότε η Αυστρία θα γίνει η τέταρτη χώρα της (βόρειας) Ευρώπης στην οποία η Ακροδεξιά θα συγκυβερνά, καθώς ήδη αυτό συμβαίνει στη Δανία, τη Φινλανδία και τη Νορβηγία.

Αυτό, όμως, δεν μοιάζει να ανησυχεί το αυστριακό χρηματιστήριο -το αντίθετο μάλιστα. Καθώς φέτος εμφανίζει τις καλύτερες αποδόσεις σε σύγκριση με όλες τις άλλες ανεπτυγμένες ευρωπαϊκές αγορές, η άνοδος αναμένεται να συνεχιστεί καθώς δεν συντρέχει λόγος που να προκαλεί πολιτική αβεβαιότητα.

Οι περισσότεροι μοιάζουν να θεωρούν μάλλον δεδομένη τη μορφή της νέας κυβέρνησης, με τον Strache σε ένα από τα υπουργεία-κλειδιά, πιθανότατα Εξωτερικών ή Οικονομικών. 

Γιώργος Παυλόπουλος