Η αντιπολίτευση κατηγορεί τον Maduro για πραξικόπημα

Η αντιπολίτευση κατηγορεί τον Maduro για πραξικόπημα

Του Γιάννη Κουζηνού

Η αναβολή-ακύρωση της διαδικασίας συλλογής υπογραφών του 20% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων για την διενέργεια του δημοψηφίσματος ανάκλησης έχει προκαλέσει μεγάλο αναβρασμό στην χώρα και φυσικά προκάλεσε και την οργισμένη αντίδραση του Συνασπισμού της αντιπολίτευσης (MUD).

Σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε, μετά από ολιγόωρη συνέλευση του Συνασπισμού, ο Henrique Capriles Radonski  Κυβερνήτης της Πολιτείας Μιράντα και δύο φορές Προεδρικός υποψήφιος δήλωσε "Στην Βενεζουέλα έγινε ένα πραξικόπημα και κανένας δεν μπορεί να το χαρακτηρίσει διαφορετικά. Πρέπει άμεσα να αποκαταστήσουμε την Δημοκρατική τάξη. Ο λαός πρέπει να αποκαταστήσει την Δημοκρατική τάξη μετά το πραξικόπημα της κυβέρνησης".

Ο πρώην προεδρικός υποψήφιος κατήγγειλε ότι ο πρόεδρος Maduro "εγκατέλειψε" το γραφείο του και ανακοίνωσε ότι το Κοινοβούλιο θα έχει μια ειδική συνεδρίαση την Κυριακή για να αναλάβει δράση. Να σημειώσουμε εδώ ότι σύμφωνα με το Σύνταγμα της Βενεζουέλας ο Πρόεδρος της χώρας πρέπει να πάρει την έγκριση του Κοινοβουλίου για οποιοδήποτε ταξίδι που χρειάζεται να κάνει προς το εξωτερικό. Ο Πρόεδρος Maduro ταυτόχρονα με την ανακοίνωση της αναβολής - ακύρωσης της διαδικασίας για το 20% έφυγε από την χώρα για συναντήσεις με ξένους ηγέτες χωρίς να πάρει την άδεια από το Κοινοβούλιο αλλά και χωρίς καν να ενημερώσει. O Henrique Capriles Radonski δήλωσε: "Ζητάμε από το Κοινοβούλιο να αξιολογήσει την συμπεριφορά του Προέδρου Maduro. Ήρθε η ώρα για το Κοινοβούλιο να διεκδικήσει την εξουσία που του έδωσε ο λαός της Βενεζουέλας". Επίσης ανακοίνωσε ότι ο Συνασπισμός της αντιπολίτευσης καλεί για την Τετάρτη 26  Οκτωβρίου τον κόσμο σε κινητοποιήσεις σε όλη την Βενεζουέλα.

"Ο Πρόεδρος Maduro δεν εγκατέλειψε μόνο το πόστο του αλλά εγκατέλειψε την ίδια την χώρα" δήλωσε ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου Henry Ramos Allup παίρνοντας τον λόγο στην συνέντευξη τύπου. Την Κυριακή σε μια έκτακτη συνεδρίαση θα συζητηθεί το θέμα της αναχώρησης του Προέδρου Maduro χωρίς άδεια από την χώρα, θα συζητηθεί το θέμα της διπλής υπηκοότητας του Προέδρου, καθώς όπως άφησε να εννοηθεί ο Henry Ramos Allup υπάρχουν νέα ατράνταχτα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ο Maduro γεννήθηκε στην Κολομβία, ενώ ταυτόχρονα μέλη του Συνασπισμού της αντιπολίτευσης θα ταξιδέψουν στην Ουάσινγκτον για συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών, Luis Almagro για να του ζητήσουν την ενεργοποίηση της "Δημοκρατικής Κάρτας - διπλωματικά μέτρα κατά των κρατών μελών που δεν εφαρμόζουν κανόνες και Δημοκρατικές διαδικασίες στο εσωτερικό τους".