Η αντιπολιτευτική στρατηγική στο επίκεντρο της συνεδρίασης της Κ.Ο της Νέας Δημοκρατίας

Η αντιπολιτευτική στρατηγική στο επίκεντρο της συνεδρίασης της Κ.Ο της Νέας Δημοκρατίας

Του Απόστολου Χονδρόπουλου

Το μήνυμα πως η ΝΔ αποτελεί την μόνη αξιόπιστη εναλλακτική λύση διακυβέρνησης που μπορεί σε σύντομο χρονικό διάστημα να βάλει τη χώρα σε τροχιά διατηρήσιμης ανάπτυξης και πορεία εξόδου από την κρίση, αναμένεται να στείλει ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα που συνεδριάζει για πρώτη φορά μετά τον εσωκομματικό "ανασχηματισμό" και τη συγκρότηση της "σκιώδους κυβέρνησης" με την οποία επιχειρείται, όπως τονίζουν στην Πειραιώς, "η καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του κοινοβουλευτικού στελεχιακού δυναμικού", με στόχο μία "ακόμη πιο αποτελεσματική αντιπολίτευση".

Ο κ. Μητσοτάκης θα αναπτύξει τους βασικούς άξονες της αντιπολιτευτικής στρατηγικής της ΝΔ το επόμενο διάστημα επιχειρηματολογώντας για τους λόγους που καθιστούν ολοένα και πιο ισχυρή την ανάγκη της χώρας για "πολιτική αλλαγή", αφού κάθε μέρα που περνά "η ζημιά από την διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μεγαλώνει". Αναμένεται να αναφερθεί στην ελπίδα που μπορεί να εμπνεύσει το πρόγραμμα της ΝΔ, δηλώνοντας πεπεισμένος ότι μία κυβέρνηση με ισχυρό και ξεκάθαρο μεταρρυθμιστικό προσανατολισμό είναι σε θέση να κερδίσει γρήγορα το στοίχημα της αξιοπιστίας και να διαπραγματευτεί από ισχυρότερες θέσεις την επίτευξη σημαντικών στόχων που αφορούν στην ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, στη ρύθμιση του χρέους, αλλά και στη μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018.

"Μια αξιόπιστη μεταρρυθμιστική κυβέρνηση θα είχε ήδη πετύχει στόχους. Θα είχε βρεθεί σε ισχυρότερη διαπραγματευτική θέση, αν είχε υλοποιήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, αντί να πορεύεται με διαρκή πισωγυρίσματα, χωρίς σχέδιο και χωρίς πραγματική βούληση", αναμένεται να τονίσει ο πρόεδρος της ΝΔ, ο οποίος θα εκφράσει την ανησυχία του και για τις συνεχιζόμενες καθυστερήσεις στην πορεία της αξιολόγησης, καθώς στη ΝΔ εκτιμούν πως η κυβέρνηση συνεχίζει να διαπραγματεύεται "με το ένα μάτι στο εσωτερικό κομματικό ακροατήριο".

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένεται να επισημάνει όμως και την ραγδαία επιδείνωση που έχει σημειωθεί επί των ημερών ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στην αγορά εργασίας, την ώρα μάλιστα που στην αξιωματική αντιπολίτευση σημειώνουν ιδιαίτερα το γεγονός ότι το κυβερνών κόμμα επικαλείται σήμερα, στην διαπραγμάτευση με τους θεσμούς για τα εργασιακά, τη συμφωνία των κοινωνικών εταίρων που είχε επιτευχθεί επί κυβέρνησης Σαμαρά, την οποία όμως, κατά τα άλλα επικρίνει για την πολιτική της στα εργασιακά. "Η κυβέρνηση έχει κρυφτεί πίσω από τη ρύθμιση του Γιάννη Βρούτση για τις ομαδικές απολύσεις και τώρα μας κατηγορεί κιόλας από πάνω", ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιο του αντιπροέδρου της ΝΔ, Κωστή Χατζηδάκη.

Εσωκομματικά μηνύματα

Τα μηνύματα από τη σημερινή ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν θα αφορούν όμως μόνο την κυβέρνηση και τα ζητήματα της τρέχουσας πολιτικής επικαιρότητας, αλλά και όλες τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις που αντιτίθενται στον λαϊκισμό και πιστεύουν στην ανάγκη της χώρας για γενναίες μεταρρυθμίσεις. Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να επαναλάβει πως η ΝΔ είναι έτοιμη να ηγηθεί μίας μεταρρυθμιστικής πανστρατιάς και να τονίσει την σοβαρότητα του διακυβεύματος, η οποία δεν επιτρέπει ούτε ίσες αποστάσεις, ούτε αδράνεια. Θα τονίσει μάλιστα, απευθυνόμενος σε πολίτες που διστάζουν ακόμη να προσεγγίσουν το κόμμα του, πως "η ΝΔ αλλάζει, ανανεώνεται, ανοίγεται σε νέους ανθρώπους και νέες ιδέες και μετατρέπεται, από περιχαρακωμένο κόμμα, σε μεγάλη παράταξη, σε ένα ευρύ μέτωπο εθνικής ανασυγκρότησης, δημοκρατικής κανονικότητας, προόδου".

Τα μηνύματα θα είναι και εσωκομματικά, καθώς θα ζητήσει εγρήγορση και θα επιμείνει ότι δεν πρέπει να υπάρξει κανένας εφησυχασμός λόγω των θετικών δημοσκοπήσεων. "Δεν συμβιβαζόμαστε με την καλή εικόνα των δημοσκοπήσεων. Για εμάς όλοι οι αγώνες ξεκινούν περίπου ισόπαλοι και έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε για να αξιοποιήσουμε το καλό κλίμα", σημειώνουν στην Πειραιώς και στο πλαίσιο αυτό ο κ. Μητσοτάκης θα ζητήσει να μην προεξοφλείται από κανέναν το εκλογικό αποτέλεσμα και να είναι διαρκής η παρουσία της ΝΔ στην κοινωνία και η προβολή των λύσεων που προτείνει σε μείζονα κοινωνικά ζητήματα.

Θα επιμείνει ωστόσο και στο μήνυμα "μηδενικής αλαζονείας" που εκπέμπεται με σαφήνεια από την ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία ακόμη και μετά τον πρόσφατο εσωκομματικό ανασχηματισμό, προειδοποίησε ότι ο πρόεδρος του κόμματος δεν θα ανεχθεί "καμία έκφραση αλαζονείας ή αυταρέσκειας"