Η Β. Κορέα και το εμπόριο στην κορυφή της ατζέντας της επίσκεψης του Αμερικανού ΥΠΕΞ στο Πεκίνο

Η Β. Κορέα και το εμπόριο στην κορυφή της ατζέντας της επίσκεψης του Αμερικανού ΥΠΕΞ στο Πεκίνο

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Rex Tillerson θα επισκεφθεί την Κίνα αυτή την εβδομάδα για συνομιλίες οι οποίες θα επικεντρωθούν στην κρίση που προκαλούν τα προγράμματα της Βόρειας Κορέας για την απόκτηση πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων καθώς και σε ζητήματα εμπορίου, γνωστοποίησε το State Depertment την Τρίτη.

Η επίσκεψη του Tillerson στην Κίνα από την 28η ως την 30ή Σεπτεμβρίου έχει εξάλλου σκοπό να προετοιμάσει την επίσκεψη που θα κάνει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump στην Κίνα τον Νοέμβριο, διευκρίνισε η εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ Heather Nauert.

Η επίσκεψη του Tillerson θα γίνει εν μέσω μεγάλης έντασης μεταξύ των ΗΠΑ και της Βόρειας Κορέας. Την Τρίτη, ο αμερικανός πρόεδρος Trump διεμήνυσε πως η στρατιωτική δράση δεν είναι η πρώτη επιλογή της Ουάσινγκτον, αλλά εάν αναληφθεί θα είναι «καταστροφική» για τη Βόρεια Κορέα. Το Πεκίνο, που θεωρείται σύμμαχος της Πιονγκγιάνγκ, απευθύνει έκκληση να υπάρξει επιστροφή στον διάλογο.

Η Nauert δήλωσε πως τα βήματα που έκανε η Κίνα για την εφαρμογή των σκληρότερων κυρώσεων των Ηνωμένων Εθνών σε βάρος της Βόρειας Κορέας που επιβλήθηκαν μετά τις πρόσφατες δοκιμές ενός πυρηνικού όπλου και βαλλιστικών πυραύλων από την Πιονγκγιάνγκ «σημαντικές».

«Έχουμε καλή σχέση με την Κίνα», ανέφερε η Νauert κατά την ενημέρωση των διαπιστευμένων δημοσιογράφων και πρόσθεσε ότι αυτό πιστοποιεί η δεύτερη επίσκεψη του Τillerson στο Πεκίνο μέσα σε εννέα μήνες.

«Η Κίνα έκανε τεράστια βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση. Υπάρχουν πάντα περισσότερα που μπορούν να κάνουν οι χώρες, αλλά σε αυτό το σημείο θέλουμε να ευχαριστήσουμε την Κίνα για τα βήματα που έκανε προς τη σωστή κατεύθυνση», επέμεινε η Νάουερτ.

Μολονότι υποστήριξε την επιβολή των κυρώσεων από τον ΟΗΕ, η Κίνα, ο κυριότερος εμπορικός εταίρος της Βόρειας Κορέας, εναντιώνεται στις μονομερείς κινήσεις των ΗΠΑ και ανησυχεί για τον κίνδυνο να κλειδώσει τις κινεζικές τράπεζες έξω από το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα εάν η Ουάσινγκτον θεωρήσει πως δεν έχουν διακόψει όλες τις σχέσεις τους με την Πιονγκγιάνγκ.

Την Τρίτη το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε την επιβολή κυρώσεων σε βάρος άλλων 26 προσώπων στη Βόρεια Κορέα στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνονται για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων, καθώς και σε βάρος εννέα βορειοκορεατικών τραπεζών, ορισμένες εκ των οποίων συναλλάσσονται με την Κίνα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ