Η βασίλισσα Elizabeth χαρακτήρισε ως "αγενείς" Κινέζους αξιωματούχους

Η βασίλισσα Elizabeth χαρακτήρισε ως "αγενείς" Κινέζους αξιωματούχους

Ως διπλωματική γκάφα παρουσιάζουν βρετανικά μέσα ενημέρωσης τις δηλώσεις της βασίλισσας της χώρας Elizabeth περί “αγενών” Κινέζων, που μάλιστα έγιναν μπροστά σε τηλεοπτική κάμερα.

Συγκεκριμένα, όταν της σύστησαν την αστυνομική διευθυντή Lucy d'' Orsi, που ήταν υπεύθυνη για την ασφάλεια κατά τη διάρκεια της πρώτης επίσκεψης του Κινέζου προέδρου Xi Jinping και της συζύγου του στη Μεγάλη Βρετανία τον περασμένο Οκτώβριο, η Elizabeth σχολίασε:”Ω, κακή τύχη!”.

Ακολούθησε μικρός διάλογος κατά τον οποίο η d'' Orsi καταγράφηκε να λέει: “Δεν ξέρω αν το γνωρίζετε αλλά αυτό αποτέλεσε μεγάλη δοκιμασία για μένα”, για να λάβει την απάντηση πως η βασίλισσα ήταν ενήμερη. Αμέσως μετά η Ελισάβετ πρόσθεσε πως κάποια μέλη της κινεζικής αντιπροσωπείας “ήταν πάρα πολύ αγενή με την πρέσβη”.

Η αστυνομικός συμφώνησε και σχολίασε: “Σκέφτηκα πως (η συμπεριφορά αυτή) ήταν πολύ αγενής και καθόλου διπλωματική”.

Δεν έχει γίνει γνωστό σε ποια από τα μέλη της κινεζικής αντιπροσωπείας αναφέρονταν συγκεκριμένα.

Πάντως, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, βρετανικά και κινεζικά μέσα ενημέρωσης την είχαν χαρακτηρίσει ως σημαντικό σταθμό στις σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει αντίδραση από την πλευρά του Πεκίνου ενώ σύμφωνα με την Daily Mail εκπρόσωπος του Buckingham δήλωσε πως δεν πρόκειται να σχολιάσει ιδιωτικές συζητήσεις της βασίλισσας. Ο ίδιος πρόσθεσε αμέσως μετά πως η επίσκεψη των Κινέζων αξιωματούχων υπήρξε “αρκετά επιτυχής” και πως “όλες οι πλευρές συνεργάστηκαν στενά προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή πραγματοποίησή της”.

Η γκάφα της βασίλισσας ακολούθησε αυτή του πρωθυπουργού της Μεγάλης Βρετανίας David Cameron ο οποίος χαρακτήρισε τη Νιγερία και το Αφγανιστάν ως “τις δύο ίσως πιο διεφθαρμένες χώρες στον κόσμο”.