Η Βενεζουέλα ακύρωσε τη συλλογή υπογραφών για το δημοψήφισμα αποπομπής του Maduro

Η Βενεζουέλα ακύρωσε τη συλλογή υπογραφών για το δημοψήφισμα αποπομπής του Maduro

Photo by Reuters

Το εκλογικό συμβούλιο της Βενεζουέλας ακύρωσε αιφνιδιαστικά την εκστρατεία συλλογής υπογραφών που θα επέτρεπε δημοψήφισμα για την αποπομπή του προέδρου Nicolas Maduro, καταφέρνοντας νέο πλήγμα στην αντιπολίτευση που προσπαθεί να εκδιώξει τους «τσαβίστας» από την εξουσία.

Η απόφαση του εκλογικού συμβουλίου βασίστηκε σε αποφάσεις τοπικών δικαστηρίων, που έκριναν ότι υπήρχαν φαινόμενα νοθείας στην προκαταρκτική φάση συλλογής υπογραφών, η οποία ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο.

Η ακύρωση της συλλογής υπογραφών καθιστά σχεδόν αδύνατα τα σχέδια της αντιπολίτευσης για δημοψήφισμα έως τα μέσα Ιανουαρίου, το οποίο θα δρομολογούσε προεδρικές εκλογές.

Το έργο της αντιπολίτευσης είχε ήδη γίνει δύσκολο λόγω απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας που επέβαλε ότι θα πρέπει να συγκεντρωθούν υπογραφές από το 20% των ψηφοφόρων σε κάθε μεμονωμένη επαρχία, κι όχι γενικά σε εθνικό επίπεδο.

Στελέχη της αντιπολίτευσης αντέδρασαν οργισμένα στην απόφαση του εκλογικού συμβουλίου, το οποίο κατηγορούν για σύμπλευση με την κυβέρνηση Maduro.

Διαμήνυσαν ωστόσο πως θα αναζωπυρώσουν την προσπάθειά τους για δημοψήφισμα από την επόμενη εβδομάδα.

Η κυβέρνηση Maduro αντιμετωπίζει βαθιά ύφεση, τεράστιο πληθωρισμό και χρόνιες ελλείψεις σε βασικά αγαθά. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι θα χάσει τις εκλογές εάν γίνουν άμεσα.

Ο Maduro απαγόρεψε την έξοδο από τη Βενεζουέλα στους πολιτικούς του αντιπάλους

Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης υποστηρίζουν πως τους έχει απαγορευτεί η έξοδος από τη Βενεζουέλα ενώ δεν μπορούν να κρύψουν την οργή τους για την ανάκληση του δημοψηφίσματος από τον πρόεδρο της χώρας Nicolas Maduro.

Όπως μεταδίδει το Reuters, διάφορες προσωπικότητες της αντιπολίτευσης δημοσίευσαν ένα έγγραφο που υποτίθεται πως είναι από κάποιο δικαστήριο στη Valencia και ζητεί από οχτώ άτομα μεταξύ των οποίων και ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Jesus Torrealba και του δυο φορές υποψηφίου για την προεδρία της χώρας κ. Henrique Capriles να παραμείνουν στη Βενεζουέλα.

«Χάνουν το χρόνο τους άλλη μια φορά» δήλωσε ο Capriles ενώ ο Torrealba έκανε λόγο για «περιττή επιθετικότητα».

Σημειώνεται πως στο έγγραφο που δόθηκε στη δημοσιότητα δεν αναφέρονται οι λόγοι της απαγόρευσης εξόδου. Ωστόσο μπορεί να σχετίζεται από κυβερνητικούς αξιωματούχους πως η αντιπολίτευση χρησιμοποίησε παράνομους τρόπους για να συγκεντρώσει τις υπογραφές για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Με πληροφορίες από skai.gr