Η Βόρεια Κορέα προσκάλεσε διεθνή ΜΜΕ να παρακολουθήσουν το κλείσιμο πεδίου πυρηνικών δοκιμών

Η Βόρεια Κορέα προσκάλεσε διεθνή ΜΜΕ να παρακολουθήσουν το κλείσιμο πεδίου πυρηνικών δοκιμών

Ομάδα περίπου είκοσι δημοσιογράφων που εργάζονται σε δυτικά και κινεζικά ΜΜΕ αναχώρησε σήμερα για τη Βόρεια Κορέα, προκειμένου να καλύψει την καταστροφή του πεδίου πυρηνικών δοκιμών της χώρας.

Η Πιονγιάνγκ προσκάλεσε επιλεγμένα διεθνή ΜΜΕ να παρακολουθήσουν το κλείσιμο του πεδίου δοκιμών Πούνγκε-ρι που θα ολοκληρωθεί έως τις 25 Μαϊου, αλλά όχι ειδικούς εμπειρογνώμονες, παρόλο οι ΗΠΑ αξιώνουν ότι πρέπει να επιθεωρηθεί και να επαληθευτεί πλήρως η  «μόνιμη και αμετάκλητη καταστροφή του πεδίου δοκιμών».

Όπως μεταδίδει το Sky News, για να φθάσουν οι δημοσιογράφοι στο Πούνγκε-Ρι σήμερα, θα χρειαστεί να ταξιδεύσουν επί 12 ώρες με τρένο και στη συνέχεια άλλες 4 ώρες με λεωφορείο.

Η προσφορά της Βόρειας Κορέας να κλείσει το πεδίο δοκιμών θεωρήθηκε μια παραχώρηση-κλειδί από μέρους της κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών και της διαδικασίας αποκλιμάκωσης της έντασης με τους εχθρούς της για σειρά ετών, τη Νότια Κορέα και τις ΗΠΑ.

Όμως η διαδικασία αυτή αντιμετωπίζει πλέον σοβαρά εμπόδια, καθώς η Πιονγκγιάνγκ απείλησε να ακυρώσει τη σύνοδο κορυφής του Κιμ Γιονγκ Ουν και του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στη Σιγκαπούρη, που προγραμματίζεται να διεξαχθεί τη 12η Ιουνίου.

Δημοσιογράφοι του πρακτορείου ειδήσεων Associated Press, των τηλεοπτικών δικτύων CNN, CBS και Russia Today, αλλά και κινεζικών κρατικών μέσων ενημέρωσης ήταν ανάμεσα στους επιβάτες που περίμεναν να κάνουν τσεκ-ιν στο διεθνές αεροδρόμιο του Πεκίνου στις 09:00 (04:00 ώρα Ελλάδας) στην πτήση της Air Koryo, που αναχώρησε στις 09:48, σύμφωνα με τον ιστότοπο του αεροδρομίου.

Πολλά διεθνή ΜΜΕ, όπως το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, επιδίωξαν να καλύψουν το κλείσιμο του πεδίου δοκιμών με απεσταλμένους τους, αλλά η Πιονγιάνγκ δεν τους έδωσε προσκλήσεις ή διαπιστεύσεις.