Η Βρετανία δεν θα ενεργοποιήσει το άρθρο 50 πριν τα τέλη του έτους

Η Βρετανία δεν θα ενεργοποιήσει το άρθρο 50 πριν τα τέλη του έτους

Η ομάδα της βρετανίδας πρωθυπουργού Theresa May φαίνεται να θεωρεί το πρώτο μισό του 2017 ως την καλύτερη περίοδο προκειμένου να ενεργοποιηθεί το άρθρο 50 της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να ξεκινήσουν οι μαραθώνιες διαπραγματεύσεις για την έξοδο της χώρας από την ΕΕ, σύμφωνα με δυο βρετανούς αξιωματούχους που επικαλείται το Bloomberg.

Καθώς τα δημοσιεύματα των βρετανικών μέσων ενημέρωσης ανέφεραν πρόσφατα ότι η Th. May μπορεί να περιμένει έως τα τέλη του 2017, εκείνη φαίνεται να προτιμά τον Απρίλιο το αργότερο καθώς η Γερμανία και η Γαλλία προετοιμάζονται για εκλογές, ανέφεραν οι πηγές.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας καθυστερεί την έναρξη των συζητήσεων προκειμένου να έχει στη διάθεσή της τον κατάλληλο χρόνο για να δημιουργήσει μια ομάδα και να προετοιμάσει τις θέσεις της. Αυτό την έχει οδηγήσει στο να αποκλείει οποιαδήποτε κίνηση πριν το τέλος του 2016.

Σε συνέχεια του δημοσιεύματος του Bloomberg, εκπρόσωπος της Downing Street δήλωσε πως δεν «αναγνωρίζει» τέτοιες πληροφορίες. «Η θέση της κυβέρνησης δεν έχει αλλάξει. Το άρθρο 50 δεν θα ενεργοποιηθεί πριν το τέλος του έτους».

Το μεγαλύτερο «θύμα» των δημοσιευμάτων περί Brexit, η στερλίνα, βρέθηκε να υποχωρεί έναντι του δολαρίου πάνω από 1%, στα 1,304, μετά το δημοσίευμα του Bloomberg. Το βρετανικό νόμισμα την ημέρα του δημοψηφίσματος υποχώρησε 7%, ενώ από τις αρχές του 2016 έχει υποχωρήσει κατά 12%. 

Σημειώνεται πως A. Merkel, F. Hollande και M. Renzi θα συναντηθούν τη Δευτέρα 22 Αυγούστου στο νησί Βεντοτένε για να συζητήσουν το μέλλον της ΕΕ, τρεις εβδομάδες πριν από την άτυπη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στη Μπρατισλάβα, η οποία πρόκειται να πραγματοποιηθεί χωρίς τη Βρετανία.

Παράλληλα, η γερμανίδα Καγκελάριος θα πραγματοποιήσει μαραθώνιο επισκέψεων και επαφών με θέμα το Brexit και την προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής των «27» την επόμενη εβδομάδα.