Η Βρετανία δηλώνει έτοιμη να αποχωρήσει από την ΕΕ χωρίς συμφωνία, αν χρειαστεί

Η Βρετανία δηλώνει έτοιμη να αποχωρήσει από την ΕΕ χωρίς συμφωνία, αν χρειαστεί

Η Βρετανία θέλει να διαπραγματευτεί μια συμφωνία εξόδου της από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ωστόσο είναι έτοιμη να αποχωρήσει και χωρίς να υπάρξει συμφωνία, δήλωσε ο υπουργός Brexit, David Davis, σήμερα Τρίτη, προειδοποιώντας ότι οποιοδήποτε λάθος στις συνομιλίες θα κοστίσει στη χώρα δισεκατομμύρια λίρες.

Ειδικότερα, όπως μετέδωσε το Reuters, ο κ. Davis κατά την ετήσια συνδιάσκεψη του Συντηρητικού Κόμματος είπε σε μέλη του ότι η κυβέρνηση δεν θέλει να αποτύχει στις συνομιλίες, αλλά οι αρμόδιοι έχουν έναν «προγραμματισμό έκτακτης ανάγκης» που θα διασφαλίζει ότι έχουν καλυφθεί όλα τα σενάρια.

Σημειώνεται ότι η βρετανίδα πρωθυπουργός Theresa May προσπάθησε να ξεμπλοκάρει τις συνομιλίες με τους ηγέτες της ΕΕ, οι οποίες «πάγωσαν» έπειτα από τις διαφωνίες σχετικά με το τελικό νομοσχέδιο της εξόδου της χώρας από την Ένωση, κάνοντας παραχωρήσεις σχετικά με το ρόλο του ευρωπαϊκού δικαστηρίου και τον οικονομικό διακανονισμό.

Ωστόσο, νωρίτερα σήμερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε μη δεσμευτική πρόταση η οποία καλεί τους ηγέτες της ΕΕ να συμπεράνουν κατά τη σύνοδο κορυφής στις 19-20 Οκτωβρίου ότι οι συνομιλίες του Brexit δεν έχουν σημειώσει επαρκή πρόοδο προκειμένου να δικαιολογούν την έναρξη εμπορικών διαπραγματεύσεων με τη Βρετανία.

«Στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων, στοχεύουμε σε μια καλή συμφωνία. Και αυτό περιμένουμε ότι θα πετύχουμε. Ωστόσο, εάν το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης δεν ανταποκρίνεται στη συμφωνία που χρειάζεται η Βρετανία, θα είμαστε έτοιμοι για την εναλλακτική λύση», δήλωσε από την πλευρά του ο David Davis.

Όπως εξήγησε ο ίδιος, «αυτό κάνει μια υπεύθυνη κυβέρνηση. Οτιδήποτε άλλο θα ήταν παράλειψη καθήκοντος».

Επιπλέον, ο D. Davis, ο οποίος δήλωσε ότι η Βρετανία πλησιάζει σε συμφωνία με την ΕΕ όσον αφορά στα δικαιώματα των πολιτών (ένα από τα τρία κεφάλαια που έχει οριστεί να διευθετηθούν στον πρώτο γύρο διαπραγματεύσεων), επέκρινε το Εργατικό Κόμμα της Αγγλίας επειδή έχει ασαφή θέση για το Brexit.

«Είναι η πιο σύνθετη διαπραγμάτευση που θα μπορούσατε να φανταστείτε, όπου μια παράλειψη, ένα λάθος θα μπορούσαν να κοστίσουν στον φορολογούμενο δισεκατομμύρια λίρες», τόνισε.