Η διαμόρφωση αξιόπιστων θεσμών θα θωρακίσει τη Δημοκρατία

Η διαμόρφωση αξιόπιστων θεσμών θα θωρακίσει τη Δημοκρατία

Η διαμόρφωση αξιόπιστων θεσμών αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση ώστε να προφυλαχθούμε από την επανάληψη των λαθών του παρελθόντος.

Αυτό υποστήριξε ο καθηγητής Βασίλειος Ράπανος κατά την ομιλία στην υποδοχή του ως μέλος της Ακαδημίας Αθηνών χθες το βράδυ.

Ο κ. Ράπανος υπογράμμισε μεταξύ άλλων πως οι υγιείς και αξιόπιστοι θεσμοί θα βοηθήσουν να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών στην κυβέρνηση και τους πολιτικούς μας θεσμούς, που είναι πυλώνες της δημοκρατίας.

Όπως εξήγησε, μέσα στα προβλήματα της καθημερινότητας έχουμε λησμονήσει ότι η δημοκρατία δεν μας ήρθε ως δώρο αλλά κατακτήθηκε μέσα από αγώνες και θυσίες.

«Οι πολιτισμικές αξίες, οι αντιλήψεις για δικαιοσύνη και οι ιδεολογικές πεποιθήσεις των πολιτών παίζουν σημαντικό ρόλο στη συμπεριφορά και στις αντιδράσεις τους σε μέτρα οικονομικής πολιτικής.

Γι' αυτό και θεωρώ ότι είναι καθήκον όλων μας, που ασχολούμαστε με το χώρο των κοινωνικών επιστημών, να συμβάλουμε στη διαμόρφωση προτάσεων για δημόσιες πολιτικές που θα λαμβάνουν υπόψη τους όλα αυτά τα στοιχεία για να είναι εφαρμόσιμες και αποτελεσματικές» σημείωσε ο κ. Ράπανος.

akadimia

*Ολόκληρη την ανάλυση του κ. Ράπανου μπορείτε να τη δείτε εδώ