Η Ε.Ε. απειλεί την Πολωνία με αφαίρεση του δικαιώματος ψήφου

Η Ε.Ε. απειλεί την Πολωνία με αφαίρεση του δικαιώματος ψήφου

Ορατό μοιάζει πλέον το ενδεχόμενο ενεργοποίησης του Άρθρου 7 της Συνθήκης της Λισαβόνας σε βάρος της Πολωνίας, κάτι που θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα την αφαίρεση του δικαιώματος ψήφου της χώρας στα Συμβούλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αιτία είναι η έντονη δυσφορία των Βρυξελλών για τις ενέργειας της πολωνικής κυβέρνησης, ειδικά στον τομέα της δικαιοσύνης, οι οποίες θεωρεί ότι παραβιάζουν την αρχή της ανεξαρτησίας της και υπονομεύουν τα δημοκρατικά θεμέλια της Ε.Ε.

«Είμαστε πολύ κοντά στην ενεργοποίηση του Άρθρου 7», δήλωσε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Frans Timmermans, τονίζοντας ότι θα είναι ο ίδιος που θα αναλάβει τη σχετική πρωτοβουλία στην περίπτωση που η κυβέρνηση της Πολωνίας ξεκινήσει τη διαδικασία αποπομπής μελών του Ανωτάτου Δικαστηρίου. «Προς τα εκεί φαίνεται ότι οδηγούμαστε», σημείωσε στο Reuters ένας αξιωματούχος της Κομισιόν.

Η σκλήρυνση της στάσης των Ευρωπαίων έναντι του εθνικιστικού, ευρωσκεπτικιστικού (και σε αρκετά ζητήματα με ακροδεξιές απόψεις) κόμματος PiS που κυβερνά την Πολωνία σηματοδοτήθηκε από τις δηλώσεις που έκανε στο Βερολίνο η Angela Merkel: «Όσο κι αν επιθυμώ τις καλές σχέσεις με την Πολωνία -είναι ο γείτονάς μας και πάντοτε θα αγωνίζομαι για να τις διασφαλίσω, δεδομένης της σημασίας που έχουν οι διμερείς μας σχέσεις- δεν μπορούμε απλώς να κρατάμε το στόμα μας κλειστό για να διατηρούμε την ηρεμία», δήλωσε η Merkel, η οποία φαίνεται πως βρίσκεται σε πλήρη συνεννόηση με το Παρίσι και τον Emmanuel Macron για το συγκεκριμένο ζήτημα.

«Ορισμένοι πολιτικοί της Ε.Ε. έχουν κάνει εσχάτως δηλώσεις που είναι άδικες για την Πολωνία», σχολίασε η πρωθυπουργός της χώρας των 38 εκατ. κατοίκων, Beata Szydlo, η οποία έγινε μέλος της Ε.Ε. το 2004. 

Βεβαίως, πρέπει να σημειωθεί ότι για να ενεργοποιηθεί το Άρθρο 7 θα πρέπει το σύνολο των 27 υπόλοιπων χωρών-μελών να αποδεχθεί ότι η κυβέρνηση της Πολωνίας συνιστά απειλή για τη δημοκρατία. Όσο για την επιβολή κυρώσεων και την άρση του δικαιώματος ψήφου στα Συμβούλια, απαιτείται ομοφωνία -κάτι που εκτιμάται ότι θα είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί, ειδικά λόγω της στήριξης που παρέχει στην Βαρσοβία ο -επίσης εθνικιστής και ευρωσκεπτικιστής- πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Victor Orban.

Στο μεταξύ, στις Βρυξέλλες εκτιμούν ότι η ένταση μπορεί να αποκλιμακωθεί εάν ο πρόεδρος της Πολωνίας, Andrzej Duda, ασκήσει βέτο στην προτεινόμενη νομοθεσία από την πλευρά της κυβέρνησης. Σε κάθε περίπτωση, το ζήτημα αναμένεται ότι θα απασχολήσει την τακτική σύνοδο κορυφής που θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο.

 

Διαβάστε ακόμη

Η Πολωνία απορρίπτει τον «εκβιασμό» σχετικά με τις ποσοστώσεις των μεταναστών