Η Ε.Ε χρειάζεται χρόνο να επεξεργαστεί την πρόταση της Τουρκίας - Reuters

Η Ε.Ε χρειάζεται χρόνο να επεξεργαστεί την πρόταση της Τουρκίας - Reuters

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δε θα συμφωνήσουν απόψε στο φιλόδοξο σχέδιο της Τουρκία για να σταματήσει τις μεταναστευτικές ροές προς την Ευρώπη, αλλά θα επεξεργαστεί τις προτάσεις της Άγκυρας μέσα στις επόμενες ημέρες, ανέφερε αξιωματούχος της ΕΕ, σύμφωνα με το Reuters.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ahmet Davutoglu προκάλεσε έκπληξη στους ηγέτες της ΕΕ στη Σύνοδο Κορυφής με την πρότασή του να δεχτεί όλους τους μετανάστες και πρόσφυγες που εισέρχονται στην Ευρώπη από την Τουρκία, με αντάλλαγμα να λάβει περισσότερα χρήματα, να υπάρξει επίσπευση της διαδικασίας για διέλευση χωρίς βίζα για τους Τούρκους και επίσπευση των συνομιλιών για την ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας στην ΕΕ.

"Σε πολλές χώρες αρέσει πολύ η ιδέα, αλλά δεν μπορούν να δεχτούν μια συμφωνία απόψε, λόγω του λίγου χρόνου που είχαν να προετοιμαστούν. Δέχονται τη φιλόδοξη πρόταση αλλά δεν μπορούν να συμφωνήσουν σε όλα τα σημεία σήμερα", δήλωσε ο αξιωματούχος.

"Υπάρχει ανάγκη για κάποιες διευκρινίσεις. Θα εργαστούμε εντατικά γι'' αυτό τις προσεχείς ημέρες", πρόσθεσε.

Η σύνοδος κορυφής συνεχίζεται και οι ηγέτες της ΕΕ επρόκειτο να συναντηθούν με τον Davutoglu πιο αργά.

O κυβερνητικός εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης Νίκος Χριστοδουλίδης, ενημέρωσε μέσω twitter ότι ματαιώθηκε το δείπνο και πως συνεχίζεται η σύνοδος.


"Πιθανή μια συμφωνία απόψε"

Σημαντική πρόοδος στις δύσκολες συνομιλίες στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την επίλυση της προσφυγικής κρίσης. Πιθανή μια συμφωνία απόψε, γράφει στο twitter ο Μάρτιν Μάερ στενός συνεργάτης του πρόεδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ.