Η ΕΕ θέλει η μεταβατική περίοδος του Brexit να μην διαρκέσει πέραν της 31ης Δεκεμβρίου του 2020

Η ΕΕ θέλει η μεταβατική περίοδος του Brexit να μην διαρκέσει πέραν της 31ης Δεκεμβρίου του 2020

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει η μεταβατική περίοδος μετά το Brexit να μην διαρκέσει πέραν της 31ης Δεκεμβρίου του 2020, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές της Κομισιόν για τη διαπραγμάτευση που συμφωνήθηκαν σήμερα.

«Οι μεταβατικές συμφωνίες θα εφαρμοστούν από την ημερομηνία ισχύος της Συμφωνίας Αποχώρησης και δεν θα πρέπει να διαρκέσουν πέραν της 31ης Δεκεμβρίου του 2020», αναφέρεται στο κείμενο που δημοσιοποιήθηκε.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Theresa May είχε επίσημα ζητήσει η μεταβατική περίοδος να διαρκέσει περίπου δύο χρόνια.

Οι τέσσερις σελίδες του νέου οδικού χάρτη για τον επικεφαλής διαπραγματευτή της ΕΕ Michel Barnier συμβαδίζουν με τις κατευθυντήριες γραμμές που εξέδωσαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στη σύνοδο της περασμένης Παρασκευής και θα αποτελέσουν τη βάση των συνομιλιών για τη μετάβαση, που ο Barnier ελπίζει να ξεκινήσουν τον επόμενο μήνα.

Τις βασικές αρχές παρουσίασε ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit, Michel Barnier

Τις βασικές αρχές που θα διέπουν τη μεταβατική περίοδο μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ μέχρι την εφαρμογή της οριστικής συμφωνίας εταιρικής σχέσης στα τέλη του 2020 παρουσίασε, σήμερα στις Βρυξέλλες, ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit, Michel Barnier.

Οι πέντε αρχές περιλαμβάνουν την «ακεραιότητα» της κοινής αγοράς και της τελωνειακής ένωσης, την εφαρμογή όλων των πολιτικών της ΕΕ, τη διατήρηση του ελέγχου της εφαρμογής των κανόνων στα χέρια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και τη μη συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα.

«Δεν θα υπάρχει η δυνατότητα επιλεκτικής εφαρμογής των πολιτικών της ΕΕ κατά τη μεταβατική περίοδο» υπογράμμισε ο κ. Barnier, σημειώνοντας ότι αυτή η φάση θα εφαρμοστεί μόνο εάν υπάρξει μέχρι τον Οκτώβριο του 2018 μία συμφωνία για την «εύτακτη» αποχώρηση του Η. Βασιλείου στο πλαίσιο του άρθρου 50, ενώ θα ολοκληρωθεί στις 31 Δεκεμβρίου του 2020. Ξεκαθάρισε, δε, ότι δε θα υπάρχει η δυνατότητα υπαναχώρησης σε κανένα από τα ζητήματα που έχουν ήδη συμφωνηθεί, όπως αυτά που αφορούσαν την πρώτη φάση της διαπραγμάτευσης.

Κληθείς να σχολιάσει εάν θα δοθεί η δυνατότητα στην κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να συμμετέχει στη διαδικασία λήψης αποφάσεων κατά τη μεταβατική περίοδο, ο διαπραγματευτής της ΕΕ ανέφερε ότι θα πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος «πολιτικού διαλόγου», καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις θα είναι «αμοιβαίου συμφέροντος» η συνεργασία των δύο πλευρών, χωρίς όμως να συμμετέχουν εκπρόσωποι της χώρας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όπως γίνεται τώρα. «Θα είναι ρεαλιστική η προσέγγισή μας, αλλά θα λάβουμε υπόψη ότι το Ηνωμένο Βασίλειο αποφάσισε μόνο του να αποχωρήσει από τα θεσμικά όργανα» ξεκαθάρισε.

Σε ό,τι αφορά τη μέλλουσα εταιρική σχέση, ο ίδιος τόνισε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα αποφασίσει νέες κατευθυντήριες γραμμές τον ερχόμενο Μάρτιο, οπότε και θα ξεκινήσουν οι τεχνικές εργασίες για τη σύνταξη μίας «πολιτικής δήλωσης» που θα προσδιορίζει το πλαίσιο της μελλοντικής σχέσης και θα συνοδεύει την τελική συμφωνία αποχώρησης.

Προκειμένου να «προσδιορίσουμε αυτό το πλαίσιο, θα διασταυρώσουμε τα διάφορα μοντέλα σχέσεων της ΕΕ με τρίτες χώρες με τις κόκκινες γραμμές που έχει θέσει το Ηνωμένο Βασίλειο» επισήμανε ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής, στέλνοντας για ακόμα μία φορά μήνυμα στις βρετανικές αρχές ότι στόχος της ΕΕ είναι να προτείνει στη Βρετανία μία εταιρική σχέση στη βάση των συμφωνιών ελεύθερου εμπορίου με τρίτες χώρες, όπως ο Καναδάς ή η Ιαπωνία.

Τέλος, σημείωσε ότι όπως και η συμφωνία αποχώρησης, η «πολιτική δήλωση» για τη μέλλουσα εταιρική σχέση θα πρέπει να είναι έτοιμη μέχρι τον Οκτώβριο, έτσι ώστε να δοθεί χρόνος για την επικύρωσή τους από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το βρετανικό Κοινοβούλιο.

Με πληροφοριές από  ΑΠΕ-ΜΠΕ