Η ΕΕ υιοθετεί σκληρή στάση για το Brexit

Η ΕΕ υιοθετεί σκληρή στάση για το Brexit

Σκληρή στάση δείχνει πως υιοθετεί η Ευρωπαϊκή Ένωση στις εναρκτήριες συνομιλίες με τη Μεγάλη Βρετανία για το Brexit, σύμφωνα με το προσχέδιο της πρώτης επίσημης απάντησης της Ένωσης στο αίτημα της χώρας να ενεργοποιήσει το άρθρο 50 για τις συνομιλίες εξόδου.

Συγκεκριμένα, η πρώτη έκδοση του εγγράφου με τις διαπραγματευτικές οδηγίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το οποίο αναφέρουν ότι είδαν οι Financial Times, θέτει αυστηρές προϋποθέσεις προς το Ηνωμένο Βασίλειο καθιστώντας σαφές ότι η ομαλή μετάβαση από την ενιαία αγορά απαιτεί την αποδοχή των νόμων της Ένωσης, των εποπτικών αρχών της, των δικαστηρίων της, καθώς και συνεισφορά στον προϋπολογισμό της.

Ειδικότερα, η Ευρωπαϊκή Ένωση ζητεί να υπάρξουν «επαρκείς πρόοδοι» στις διαπραγματεύσεις για την αποχώρηση της Βρετανίας από το μπλοκ, προτού ξεκινήσει τις συζητήσεις για τη μελλοντική σχέση μεταξύ των δύο, με την πρόοδο αυτή να αναφέρεται μεταξύ άλλων στα δικαιώματα των ευρωπαίων μεταναστών στη Βρετανία και τις εκκρεμείς οικονομικές υποχρεώσεις του Ηνωμένου Βασιλείου προς στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το Λονδίνο θα πρέπει να «τιμήσει» όλες του τις οικονομικές δεσμεύσεις ως μέλος της ΕΕ, δήλωσε παράλληλα ο Donald Tusk, παρουσιάζοντας σήμερα το προσχέδιο των κατευθυντήριων γραμμών του Brexit. 

«Πρέπει επίσης να διασφαλίσουμε ότι το Ηνωμένο βασίλειο θα τιμήσει όλες τις οικονομικές του δεσμεύσεις και τα χρέη που απέκτησε ως χώρα μέλος», επεσήμανε συγκεκριμένα στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από τη Βαλέτα.

Όπως είπε, «δεν είναι παρά δίκαιο απέναντι σε όλους τους πολίτες, τις κοινότητες, τους αγρότες, τους επιστήμονες κτλ, στους οποίους εμείς, οι 28, υποσχεθήκαμε και οφείλουμε χρήματα».

Τέλος, επισήμανε ότι η πρόταση της Βρετανίας για άμεσες διαπραγματεύσεις σχετικά με τις εμπορικές σχέσεις «δεν θα ικανοποιηθεί». Υπενθυμίζεται ότι η βρετανίδα πρωθυπουργός, Theresa May,  επιθυμεί να προχωρήσει γρήγορα και να μπορεί να διαπραγματευτεί παράλληλα μια συμφωνία που θα καθορίζει και τη μελλοντική σχέση Λονδίνου- ΕΕ, κυρίως σε ό,τι αφορά το εμπόριο.

Στο έγγραφο που θα παρουσιάσει σήμερα στη Μάλτα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναφέρεται ότι Οι 27 χώρες μέλη είναι έτοιμες να καθορίσουν στη διάρκεια των προκαταρκτικών συνομιλιών «μεταβατικές ρυθμίσεις» για να περιοριστεί η αβεβαιότητα μετά το Brexit.

Παράλληλα τονίζεται ότι η ΕΕ θα φανεί «εποικοδομητική» στις συζητήσεις της για το Brexit, όμως είναι έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο σε περίπτωση που αποτύχουν.

«Στις διαπραγματεύσεις αυτές η ΕΕ θα ενεργεί ενωμένη. Θα είναι εποικοδομητική σε όλη τη διάρκειά τους και θα προσπαθήσει να καταλήξει σε μια συμφωνία. Αυτό είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών. Η Ένωση θα εργαστεί σκληρά για να τα καταφέρει, όμως θα προετοιμαστεί επίσης ώστε να μπορέσει να διαχειριστεί την κατάσταση αν οι διαπραγματεύσεις αποτύχουν», προειδοποιεί.

Αν η Βρετανία παραμείνει μέλος της ενιαίας αγοράς της ΕΕ για κάποιο διάστημα μετά το Brexit, θα πρέπει να σέβεται και τις τέσσερις ελευθερίες της Ένωσης, μεταξύ αυτών και την ελεύθερη μετακίνηση των Ευρωπαίων πολιτών.

Αυτό το προσχέδιο «των κατευθυντήριων γραμμών των διαπραγματεύσεων» θα πρέπει στη συνέχεια να υιοθετηθεί από τους ηγέτες των 27 χωρών της ΕΕ στη διάρκεια της συνόδου της 29ης Απριλίου στις Βρυξέλλες.

Το κείμενο αυτό θέτει τις πολιτικές προτεραιότητες της Ένωσης, καθώς και το όραμά της για τον χρόνο των διαπραγματεύσεων, που μοιάζει να είναι ένα από τα πρώτα θέματα που έχουν προκαλέσει ένταση μεταξύ των δύο πλευρών μετά την ενεργοποίηση του άρθρου 50 από τη Βρετανίδα πρωθυπουργό Theresa May.

Σύμφωνα με το προσχέδιο, οι 27 επιθυμούν μια «βαθμιαία προσέγγιση», δίνοντας έμφαση στην ανάγκη να επικεντρωθούν αρχικά αποκλειστικά στη διαπραγμάτευση για την επίτευξη συμφωνίας για την αποχώρηση της Βρετανίας.

Οι «Προκαταρκτικές συνομιλίες» για «τη μελλοντική σχέση» μετά το Brexit μπορούν να ξεκινήσουν «μόλις έχουν σημειωθεί επαρκείς πρόοδοι σε αυτή την πρώτη φάση για την επίτευξη μιας ικανοποιητικής συμφωνίας για τους όρους μιας συντεταγμένης αποχώρησης».

Με πληροφορίες από Financial Times, AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ